Meatbox inchide 3 ferme. Proprietarii sunt revoltati ca nu au primit despagubiri

Meatbox inchide 3 ferme. Proprietarii sunt revoltati ca nu au primit despagubiri


Un proiect care a adus un suflu nou pe piata de la noi s-a inchis din cauza pestei porcine africane. Reprezentantii Meatbox Ferme au anuntat inchiderea a 3 dintre ferme!

 

"Astazi inchidem activitatea in 3 ferme, bagam in somaj aproximativ 30 de oameni, inchidem si proiectul «Carne la usa ta» din ferme proprii", anunta proprietarii Meatbox.

 

Nu este pentru prima data cand afacerea pornita de Dan Spataru si Claudiu Prisacariu este lovita in plin. "In anul 2012 am finalizat si am populat prima ferma din grupul Meatbox, in anul 2014 am finalizat si populat inca doua ferme. Anul 2013 a fost un an cu incercari grele pentru noi, dar am depasit acele situatii si am dorit sa aducem un plus zootehniei din Romania si am creat un serviciu unic in Romania, serviciul de livrare la domiciliu de carne si produse din carne de porc crescut in Romania.

 

Anul 2015 a fost greu din nou, acum pentru toti fermieri crescatorii de porc, pentru ca pentru prima data in istoria Romaniei, pretul unui kilogram de carne de porc in viu a ajuns la pretul de 3,5 lei. Daca atunci am reusit sa mergem inainte, am facut-o pentru ca toti aveam credinta ca acest sector isi va reveni si vom reusi sa continuam, sa aducem gustul carnii de porc autentic romanesc", spun reprezentantii Meatbox.

 

In 2018, sectorul suin a fost pus la grea incercare de pesta porcina africana. "Desi se stia inca din anul 2016 ca este in apropiere de granitele tarii, autoritatile au decis sa FACA INFORMARI SCRISE, nu sa ia masuri concrete de diminuare a fondului de vanatoare la mistreti, nu au reusit sa monitorizeze circulatia animalelor, nici a celor salbatice, nici a celor domestice, au lasat metoda de crestere in stabulatie libera la porcii din judetul Tulcea, au lasat sa se faca importuri fara acte de provenienta, au lasat sa aiba loc vanzare de animale fara documente, nu au facut nimic, iar in anul 2018, printr-o propagare interesanta, s-a inrosit harta Romaniei de focare de pesta porcina”, mai spun cei de la Meatbox.

 

Revolta celor doi proprietari ai afacerii vizeaza in principal autoritatile sanitar-veterinare: "Ce a facut DSV-ul? Nimic. Nimic. Nimic. Cateva covoare imbibate cu solutie neconcentrata, au pus afise la primariile localitatilor, doar o citi virusul PPA si nu va intra in comuna! Au aplicat legislatia europeana si au introdus interdictii pentru fermele comerciale, ceea ce a condus la pierderi masive prin cresterea zilelor de exploatatie /crestere, si lasand loc liber importurilor. Pretul in luna februarie a fost din nou 3,5 lei”.

 

Amenintarea pestei porcine africane a fost ca o sabie deasupra capului pentru proprietarii de ferme din Braila, judet in care au evoluat de-alungul anului trecut mai multe focare de pesta. "Ce am patit noi? In luna septembrie, cand aveam aproximativ 3.500 animale gata la livrare, am primit interdictie de vanzare, desi aveam animalele sanatoase. Am facut adrese, am fost la toti factori de decizie, de la unii am primit recomandari sa continuam seria de adrese, de la altii nu am primit niciun raspuns, si timp de 90 de zile am rezistat sa mentinem un status de sanatate in ferme, desi focarele au ajuns la mai putin de 1 km de noi. Iar dupa 90 de zile, corelat si cu o partida de vanatoare autorizata sau neautorizata in jurul fermelor, am cedat, am fost infestati cu PPA. Concluzia celor de la DSV a fost ca 90 de zile am pastrat conditiile de biosecuritate, dar in a 91-a zi am cedat si pentru acest lucru nu suntem demni sa primim despagubire.

 

Acesta decizie a fost luata pentru ca in cadrul fermei au fost gasiti 3 caini, caini care nu sunt vectori de transmitere ai virusului PPA. Dar nu mai conteaza. Astazi inchidem activitatea in 3 ferme, bagam in somaj aproximativ 30 de oameni, inchidem si proiectul "Carne la usa ta" din ferme proprii, pentru decizia unei doamne sefa DSV, care a decis soarta noastra, in loc sa ne raspunda la adrese timp de 90 de zile si sa caute solutii sa nu ajungem aici. Romania a fost MARE, acum a ajuns un mic experiment european si suntem doar o colonie, dar maine ? Copiii nostri ce vor fi? Sclavi?”, au declarat reprezentantii Meatbox.

 

18.000 de porci erau crescuti anual in fermele pe care Meatbox le detine in Braila si Brasov.



Poti fi interesat si de