Mary Pana, ACEBOP: Exportul de animale vii trebuie inlocuit cu comertul de produse

Mary Pana, ACEBOP: Exportul de animale vii trebuie inlocuit cu comertul de produse


Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania a initiat un program care vizeaza schimbarea balantei dintre comertul cu animale vii si comertul cu produse, a anuntat Mary Pana, presedintele ACEBOP, in cadrul Conferintei Industria Carnii – evolutii, tendinte si provocari, organizata la INDAGRA FOOD.

„Pe sectorul bovin, sunt rezultate foarte bune, pretul european a crescut, numai ca am incercat de anul trecut sa luam calea Salamului de Sibiu, nu am reusit pentru ca am depasit termenul, dar anul acesta avem in lucru un program dedicat bovinelor pentru Turcia, care are drept scop trecerea de la comertul cu animale vii la comertul cu produse din carne de vita cu valoare adaugata. De asemenea, este o cale care ne duce mai departe spre alte state unde putem exporta. Acest proiect, il facem in asociere cu 2 ONG-uri foarte importante – Animal International, cu sediul in Australia, si Animals Angels, din Germania. Speram ca ne veti sustine pentru a reusi in 3-5 ani sa schimbam un pic balanta dintre comertul cu animale vii, adica cu materie prima, si comertul cu produse cu valoare adaugata”, a declarat Mary Pana.

 

Potrivit presedintelui ACEBOP, in ceea ce priveste exportul de ovine, s-au deschis piete importante din Orientul Mijlociu, dar mai sunt probleme la exportul in Turcia.

 

„Pe sectorul ovin, avem vesti imbucuratoare, in sensul ca, datorita demersurilor prim-ministrului si ale MADR, s-au deschis cateva piete foarte importante pentru noi in Orientul Mijlociu. Mai avem o singura problema – Turcia. Din cauza lipsei de transparenta privind analiza la scrapie, a lipsei unui program bine monitorizat, vom avea inchisa poarta pentru mai mult timp. Avem probleme foarte mari la transportul catre Turcia. Tara nu are unitati pentru protejarea animalelor, pentru repaos”, a adaugat Mary Pana.

 

Pe sectorul carnii de pasare, presedintele ACEBOP prevede o triplare a productiei in interiorul asociatiei, odata cu preluarea platformei de crestere a pasarilor de la Targu Jiu de catre un membru ACEBOP. La nivel european, preturile la carnea de pasare au crescut cu 12,8%, fata de anul 2017.

 

 Poti fi interesat si de