Maramures: Investitii de pana la 40.000 de euro in ferme zootehnice

Maramures: Investitii de pana la 40.000 de euro in ferme zootehnice


Fermierii din judetul Maramures vor investi anul acesta in crearea a trei noi ferme pentru cresterea vacilor de lapte, investitia fiind evaluata intre 35.000 si 40.000 de euro, a declarat vicepresedintele Asociatiei Crescatorilor de Animale din Maramures, Victor Pop.

"Proprietarii care au decis sa investeasca in extinderea fermelor zootehnice, marindu-si capacitatea, intentioneaza sa achizitioneze vaci pentru lapte cat si utilaje pentru muls, tancuri pentru depozitarea laptelui si cisterne medii pentru transport dinspre ferma spre fabrica. Investitiile vor fi realizate din fonduri proprii sau cu credite bancare, urmand a se derula pe aproape opt ani de zile. Cert e ca dupa multi ani de stagnare, zootehnia din judet se pune in miscare, iar tonul a fost dat de cererea pietei locale", a spus Victor Pop, citat de Agerpres.

 

Vacile de lapte vor fi achizitionate din comunitatea europeana, ca urmare a unei intelegeri cu asociatii de profil din Germania si Franta.

 

"Vacile de lapte din rasele Holstein, Baltata sau Olandeza vor fi achizitionate prin intermediul unor asociatii de profil din Germania, respectiv Franta, asociatii cu care ne aflam in legatura de mai multi ani. Pretul de achizitie ar putea pleca de la 2.500 de euro pe bucata, insa pretul depinde si de alte aspecte care trebuie luate in considerare in momentul contractarii", a mai precizat Victor Pop.

 

Acesta a amintit ca investitiile crescatorilor de animale au fost motivate de o crestere substantiala a cererii de lapte pe piata locala din partea procesatorilor, anul trecut, dar si a consumatorilor care prefera produsele lactate si produsele derivate - branza, smantana, iaurt, chefir, unt, lapte batut - fabricate in firmele din judet.

 

In judetul Maramures activeaza pe piata doua fabrici de lapte, acestea achizitionand laptele direct de la tarani sau de la micile ferme zootehnice rurale.Poti fi interesat si de