Mai multe tari nemultumite de reducerea platilor directe catre fermieri

Mai multe tari nemultumite de reducerea platilor directe catre fermieri


Comisia Europeana (CE) a propus la sfarsitul saptamanii trecute modificarea politicii agricole comune (PAC), reducand platile directe catre fermieri si majorand sprijinul pentru fermele mici si medii, ceea ce a atras critici din Franta si alte state membre ale UE care beneficiaza cel mai mult de pe urma PAC, transmite Reuters.

Conform planurilor pentru urmatorul buget pe termen lung al UE, pentru perioada 2021-2027, fermierii vor primi sprijin direct in valoare de aproximativ 232 de miliarde de euro, un declin de peste 30 de miliarde de euro fata de actualul exercitiu financiar.

 

Comisia Europeana a propus majorarea sprijinului pentru fermele mici si medii si a recomandat statelor membre sa rezerve cel putin 2% din alocarea lor destinata platilor directe pentru a-i sprijini pe tinerii fermieri la instalare. Dar aceste masuri ar putea incuraja divizarea fermelor mari.

 

"Nimeni nu-i opreste pe fermieri sa-si divizeze fermele", a afirmat Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, la o conferinta de presa.

 

Ministrii Agriculturii din Franta, Spania, Portugalia, Irlanda, Finlanda si Grecia au reactionat imediat, declarand ca se opun reducerilor propuse de CE - care trebuie aprobate de toate statele membre ale UE - si au cerut mentinerea actualului nivel al cheltuielilor.

 

In bugetul UE pentru perioada 2021-2027, fermierii francezi au cel mai ridicat procent din UE pentru platile directe - 44 de miliarde de euro - dar in scadere fata de cei 47,7 miliarde de euro primiti in perioada 2014 - 2020.

 

Platile directe catre fermieri vor ramane cea mai importanta componenta a cheltuielilor UE alocate agriculturii - o cincime din totalul cheltuielilor planificate in urmatorul buget pe termen lung al UE, pentru perioada 2021-2027.

 

Fermierii spanioli, pe locul doi in topul beneficiarilor de bani europeni, vor primi 29,7 miliarde de euro - fata de 31,7 miliarde de euro in perioada 2014 - 2020. Platile directe catre fermierii italieni vor scadea la 22,1 miliarde de euro, de la 24 de miliarde de euro.

 

Platile directe catre fermieri ar urma sa scada in membrelor UE, exceptand statele baltice si alte tari mai mici din estul Europei, care vor primi mai multe fonduri.



Poti fi interesat si de