MADR reorganizeaza doua statiuni de cercetare pentru cresterea bovinelor

MADR reorganizeaza doua statiuni de cercetare pentru cresterea bovinelor


13 institute si statiuni de cercetare-dezvoltare agricola se afla pe lista de reorganizare a Ministerului Agriculturii, unele urmand a fi desfiintate.

Institutele se afla in subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu – Sisesti”, se arata intr-un proiect de Hotarare privind reorganizarea unor unitati de cercetare-dezvoltare agricola pus in dezbatere de minister.

 

Acestea sunt finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul ASAS.

 

Personalul institutelor si statiunilor care se reorganizeaza sau se desfiinteaza va fi preluat de noua unitate fara concurs, iar veniturile si cheltuielile institutelor si statiunilor se cuprind in bugetul de venituri si cheltuieli al acestora.

 

Astfel, se reorganizeaza Statiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Targu Mures, din Sangeorgiu de Mures, prin fuziune prin absorbtie cu Statiunea de Cercetare si Productie pentru Cresterea Bovinelor Sighet, care se desfiinteaza.

 

Se reorganizeaza si Statiunea de Cercetari Sericicole Baneasa – Bucuresti, prin desfiintarea societatii Sericarom SA. Totodata, va fi reorganizata si Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa, din Bucuresti, prin desfiintarea Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola Baneasa.

 

O alta institutie care se reorganizeaza este Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Cinegetica si Resurse Montane Miercurea-Ciuc, prin desfiintarea Statiunii de Cercetare si Productie a Cartofului Miercurea-Ciuc.

 

Va fi reorganizata si Statiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultura Voinesti, judetul Dambovita, prin desfiintarea Statiunii de Cercetare si Productie Pomicola Voinesti.

 

Alte institutii care se reorganizeaza sunt: Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Plantelor Bucuresti, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie Cristian - Sibiu, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Teleorman, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Secuieni, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Valu lui Traian, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Livada, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Marculesti si Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Dragasani.

 

"Scopul prezentului proiect de act normativ este acela de a eficientiza activitatea de cercetare–dezvoltare desfasurata de institutele si statiunile ce fac obiectul acestuia, pe de o parte, si o mai buna valorificare comerciala a produselor cercetarii - dezvoltarii, pe de alta parte", arata nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

 

Institutele si statiunile de cercetare agricola anumerate isi desfasoara activitatea ca institutii publice finantate integral din venituri proprii.

 

"Prin legile de adoptare a bugetului de stat finantarea unitatilor de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol a fost ingradita prin conditionarea reorganizarii acestora conform noilor prevederi legale, astfel ca activitatea acestora s-a confruntat cu lipsa fondurilor necesare desfasurarii activitatii curente, a efectuarii de investitii sau de intretinere a bunurilor din domeniul public si privat al statului aflate in administrarea acestora. Pe de alta parte, majoritatea unitatilor de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol au fost nevoite sa transmita catre comisiile locale de aplicatre a legilor reconstituirii dreptului de proprietate privata asupra terenurilor suprafete insemnate din terenurile aflate in administrarea lor", spun autorii proiectului.

 

Reducerea patrimoniului funciar, precum si nefinantarea cercetarii de la bugetul de stat a condus la reducerea veniturilor proprii, precum si la imposibilitatea acoperirii cheltuielilor si "in consecinta la restrangerea activitatii, impunandu-se o noua reorganizare", se mentioneaza in document.



Poti fi interesat si de