MADR: Romania are bani pentru sprijinirea veniturilor fermierilor

MADR: Romania are bani pentru sprijinirea veniturilor fermierilor


Romania are rezerve privind Planul strategic pentru schemele de plati directe, deoarece elaborarea si aprobarea acestuia poate fi un proces indelungat ce ar putea determina penalitati substantiale si o posibila nationalizare a acestor plati, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) referitor la participarea secretarului de stat Alexandru Potor la reuniunea Grupului de la Visegrad.

deficit baniRomania are rezerve privind Planul strategic pentru schemele de plati directe, deoarece elaborarea si aprobarea acestuia poate fi un proces indelungat ce ar putea determina penalitati substantiale si o posibila nationalizare a acestor plati, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) referitor la participarea secretarului de stat Alexandru Potor la reuniunea Grupului de la Visegrad.


In data de 25 ianuarie 2018, la Budapesta, a avut loc reuniunea Grupului de la Visegrad (Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Slovacia) si Bulgaria, Croatia, Romania si Slovenia, care a avut ca scop realizarea unui schimb de opinii privind unele aspecte financiare ale PAC dupa 2020 si obiectivele inaintate de Comisie prin comunicarea sa privind viitorul sectorului alimentar si al agriculturii, informeaza MADR.

Din partea Romaniei a participat o delegatie condusa de Alexandru Potor, secretar de stat responsabil de problematica afacerilor europene.

In interventia sa, reprezentantul Romaniei a subliniat necesitatea ca PAC sa fie finantata cel putin la acelasi nivel ca in prezent si a aratat importanta mentinerii platilor directe fara co-finantare nationala pentru sprijinirea veniturilor fermierilor. Un pilon de dezvoltare rurala puternic va asigura continuarea modernizarii si crearea locurilor de munca, necesare pentru vitalitatea acestor zone. O fila de buget PAC distincta trebuie alocata cercetarii agricole. Romania a mai sustinut ca masuri ca plafonarea platilor directe si co-finantarea din bugetele nationale vor afecta capacitatea PAC de a asigura un acces egal pe piata unica si la fondurile UE in domeniul agricol, mentioneaza sursa citata.

Conform MADR, Romania are rezerve privind Planul strategic pentru schemele de plati directe, deoarece elaborarea si aprobarea acestuia poate fi un proces indelungat, punand in pericol efectuarea la timp a platilor si, nu in ultimul rand, sa determine penalitati substantiale si o posibila nationalizare a platilor directe.

Ministerul precizeaza ca au existat multe puncte comune asupra carora statele participante si- au exprimat acordul, insa exista si divergente, aceasta dovedind faptul ca negocierile se anunta a fi dificile pe anumite subiecte.

In acest context, Slovenia a decis sa nu semneze declaratia comuna din 25 ianuarie datorita faptului ca nu este de acord cu convergenta externa a platilor directe, nefiind in interesul fermierilor acestei tari, datorita faptului ca plata directa pe hectar in acest stat este peste media europeana.

La reuniune a participat si Phil Hogan, Comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, care a argumentat unele aspecte de interes pentru acest grup de state.

El a apreciat ca Planurile Strategice PAC reprezinta o oportunitate de adaptare a mecanismelor acestei politici la realitatile nationale ale fiecarui stat membru.

De asemenea, a mentionat ca este dificil de discutat despre finantarea PAC in contextul presiunilor mari asupra bugetului UE. Brexitul si noile provocari legate de securitate si migratie sunt aspecte care pot influenta alocarile pentru politicile traditionale. Cea mai inteleapta decizie acum, in opinia sa, este sa avem o politica bine construita si promovata, usor de explicat fermierilor, pentru ca apoi sa convingem cu obiective si argumente ca PAC are nevoie de un buget consistent pe masura obiectivelor si provocarilor cu care se confrunta, mai arata ministerul.



Poti fi interesat si de