MADR: Bugetul PAC trebuie sa asigure fonduri pentru prevenirea bolilor si daunatorilor

MADR: Bugetul PAC trebuie sa asigure fonduri pentru prevenirea bolilor si daunatorilor


Politica Agricola Comuna trebuie sa dea raspuns prin structura bugetara celor doua teme de perspectiva: modificarile climatice si prevenirea/combaterea bolilor si daunatorilor, concretizat in abordari pragmatice cu file de buget distincte in cadrul financiar multianual 2021 - 2027, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, in cadrul unei intalniri cu omologul sau bulgar.

 

Potrivit unui comunicat al MADR, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, alaturi de ministrul Apelor si Padurilor, Ioan Denes, si de presedintele ANSVSA, Geronimo Branescu, s-a intalnit in data de 10 septembrie cu o delegatie condusa de omologul sau bulgar, Rumen Porozdanov.

 

In cadrul intalnirii a fost discutata o problema de actualitate cu care cele doua tari se confrunta, si anume pesta porcina africana. Omologul bulgar a aratat un deosebit interes pentru modul in care autoritatile romane au gestionat aceasta situatie. Astfel, ministrul Petre Daea a facut un scurt istoric al tuturor masurilor luate pentru combaterea si stoparea raspandirii virusului pestei porcine africane.

 

Reprezentantii ANSVSA au subliniat ca planul de contingenta, care este unitar aplicat la nivelul UE, a fost si este instrumentul de lucru pentru combaterea PPA. In Romania, interventia a fost pusa in aplicare din data de 31 iulie 2017, cand a fost depistat primul focar de PPA, actionand atat in ceea ce priveste profilaxia, cat si pentru eradicare. S-a actionat cu metodele specifice, dupa principiile sanitare-veterinare cunoscute, respectand procedurile validate de-a lungul vremii, se spune in comunicat.

 

"Literatura de specialitate, din nefericire, nu pune la dispozitie elemente de cunoastere, transferul reciproc de informatii in domeniu devenind astfel necesar, asa incat cele doua parti au schimbat opinii atat de necesare pentru prevenirea si combaterea acestei boli", se mentioneaza in documentul citat.

 

Ministrul roman al Agriculturii si presedintele ANSVSA au subliniat importanta cercetarii avand in vedere schimbarile climatice si necesitatea alocarii unor fonduri suplimentare domeniului. In acest context Romania a lansat ideea infiintarii unui centru de cercetare a pestei porcine africane si i-a invitat pe oaspetii bulgari sa se alature acestui demers.

 

"Politica Agricola Comuna trebuie sa dea raspuns prin structura bugetara celor doua teme de perspectiva: modificarile climatice si prevenirea/combaterea bolilor si daunatorilor, concretizat in abordari pragmatice cu file de buget distincte in cadrul financiar multianual 2021-2027", a declarat Petre Daea, in cadrul discutiilor.

 

Un alt subiect pe agenda intalnirii a fost legat de bolile cu care Bulgaria se confrunta in momentul de fata: pesta micilor rumegatoare si dermatoza nodulara la bovine. Autoritatile romane au dorit sa afle modul in care partea bulgara a controlat aceasta situatie, precum si rezultatele cercetarilor in acest domeniu.

 

Ministrul Petre Daea l-a asigurat pe omologul sau de intreg sprijinul in ceea ce priveste gestionarea pestei porcine africane. La randul sau, ministrul bulgar a afirmat ca "experienta Romaniei in combaterea pestei porcine africane va fi foarte utila pentru noi'.

 

Cele doua parti au convenit in a lucra impreuna cu alte state, intrucat "combaterea si eradicarea bolii reprezinta o problema a tuturor tarilor, iar internationalizarea abordarii este acum o realitate".Poti fi interesat si de