Legea privind pescuitul si acvacultura, neconstitutionala

Legea privind pescuitul si acvacultura, neconstitutionala


Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, cu unanimitate de voturi, ca Legea de modificare a OUG privind pescuitul si acvacultura este neconstitutionala in ansamblul sau.

CCR a fost sesizata de presedintele Romaniei, in cadrul controlului anterior promulgarii, cu solutionarea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.85/2016 pentru modificarea si completarea OUG nr.23/2008 privind pescuitul si acvacultura.



Conform CCR, judecatorii constitutionali au constatat ca intreaga problematica a privatizarii societatilor cu profil piscicol si a amenajarilor piscicole, aflate in portofoliul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tine de regimul juridic general al proprietatii, deci de domeniul legii organice, iar conditiile administrarii, concesionarii sau inchirierii bunurilor proprietate publica trebuie, de asemenea, stabilite prin lege organica.



"Prin urmare, Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 85/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul si acvacultura ar fi trebuit sa fie adoptata si votata ca lege organica (...). Totodata, intrucat dispozitiile art.I pct.17 din legea criticata modifica limitele speciale ale pedepsei cu inchisoarea pentru infractiunile din domeniul piscicol stabilite prin lit.a)-c) ale art.65 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.23/2008, Curtea a constatat ca acestea au un caracter organic si, in consecinta, legea supusa controlului de constitutionalitate trebuia votata si adoptata ca lege organica", se mai arata in comunicat.



CCR a mai constatat ca, in conditiile in care forma adoptata de Camera Deputatilor modifica substantial configuratia initiativei legislative si a formei adoptate de Senat, au fost incalcate si dispozitiile constitutionale referitoare la principiul bicameralismului.



Pe 5 aprilie, presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale a Romaniei o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 85/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, considerand ca actul normativ incalca mai multe prevederi ale Legii fundamentale.



Parlamentul a transmis pe 21 martie presedintelui, in vederea promulgarii, Legea privind aprobarea OUG nr. 85/2016 pentru modificarea si completarea OUG nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura.



Seful statului a invocat motive de neconstitutionalitate extrinseca.



"Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 85/2016 pentru modificarea si completarea OUG 23/2008 privind pescuitul si acvacultura a fost adoptata in temeiul prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) ca lege ordinara, desi in continutul sau normativ se regasesc dispozitii care se incadreaza in domeniul de reglementare al legii organice", a spus Iohannis.



El a aratat ca o prevedere stabileste masurile privind concesionarea, inchirierea sau privatizarea in domeniul piscicol. De asemenea, se prevede o noua atributie in sarcina Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, respectiv aceea de a privatiza societati comerciale cu profil piscicol si amenajari piscicole pe care le are in portofoliu in conformitate cu prevederile Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societatilor ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului. In plus, se instituie posibilitatea atribuirii directe - spre concesionare investitorilor - a terenurilor pe care sunt amplasate amenajari piscicole, precum si terenurile aferente acestora, din domeniul public sau privat al statului.



Poti fi interesat si de