Legea privind Programul de sustinere a crescatorilor de suine, promulgata

Legea privind Programul de sustinere a crescatorilor de suine, promulgata


Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie, a informat Administratia Prezidentiala.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, pe 6 iunie, sesizarile presedintelui Klaus Iohannis asupra legii respective.

 

In sesizarea sa, presedintele arata ca, pe 28 aprilie, Parlamentul i-a transmis spre promulgare legea, insa ca prin continutul sau actul normativ incalca prevederile art. 1 alin. (5), ale art. 135, precum si pe cele ale art. 148 alin. (2) si (4) din Constitutie.

 

Presedintele mentiona ca legea prevede ca: "(1) Schema de ajutor de stat prevazuta in prezenta lege se notifica la Comisia Europeana de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; (2) In situatia in care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat contine prevederi noi sau diferite fata de schema notificata, prevederile schemei de ajutor de stat se completeaza si/sau se modifica in mod corespunzator."

 

In acest context, presedintele Iohannis sublinia ca in domeniul ajutorului de stat si al concurentei, Comisia Europeana este singura institutie care decide asupra compatibilitatii masurii cu normele Uniunii Europene incidente.

 

"Potrivit Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene, orice masuri de ajutor de stat sunt supuse obligatiei de notificare si de obtinere a autorizarii din partea Comisiei Europene, iar aceste masuri nu pot fi puse in aplicare de catre statele membre inainte de pronuntarea de catre Comisie a unei decizii definitive", indica Iohannis in sesizarea de neconstitutionalitate.

 

Presedintele Iohannis arata ca simpla notificare a Comisiei Europene cu o schema de ajutor de stat, asa cum se prevede in legea criticata, nu echivaleaza cu incuviintarea ei de catre Comisie.Poti fi interesat si de