Jumatate din graul consumat in Germania este sub forma de nutret pentru animale

Jumatate din graul consumat in Germania este sub forma de nutret pentru animale


Traderii de grau din Germania au descoperit ca cei mai buni clienti ai lor sunt fermele de porci, care le permit sa supravietuiasca pe o piata fara exporturi, informeaza Bloomberg.

„Daca nu ar fi fost industria nutretului, am fi avut o mare problema”, a declarat Frank Deckert, trader la firma de colectare de cereale Ceravis AG.

„Ne-a ajutat sa supravietuim pe o piata unde nu se intampla altceva”, a declarat, la randul sau, Jens Kass, director la C. Mackprang jr. GmbH.

Vanzarile de grau german in afara Uniunii Europene s-au redus la jumatate in acest sezon, afectate de preturile scazute generate de recolta record inregistrata de cel mai mare exportator mondial, Rusia. In paralel, ploile abundente din vara anului trecut au redus oferta de grau german de calitate. In aceste conditii, nutretul necesar pentru a hrani cei aproximativ 30 de milioane de porci din Germania a ajutat la revitalizarea unei piete care altfel ar fi fost una muribunda.

Evaluata la aproximativ 7,1 miliarde de euro, industria nutretului din Germania este cea mai mare din Europa. In pofida ingrijorarilor legate de sanatate si a influxului de refugiati care schimba obiceiurile alimentare ale germanilor, aceasta tara ramane cel mai mare producator si consumator de carne de porc din Europa, in conditiile in care, anul trecut, au fost sacrificati aproape 58 de milioane de porci.

In mod normal, producatorii de nutreturi combinate schimba reteta in functie de pretul ingredientelor, iar in prezent graul costa mai putin decat soia sau porumbul. In schimb, cerealele care altadata erau ieftine, cum ar fi secara sau orzul, sunt mai scumpe ca altadata. 

De exemplu, graul pentru nutret cu livrare in lunile februarie sau martie se vinde cu 168 de euro pe tona pe piata interna, comparativ cu 164 de euro pe tona pentru graul de panificatie, potrivit firmei de trading Getreide AG din Hamburg, principalul hub de export al cerealelor din Germania. 

In plus, unii fermieri prefera sa vanda graul de panificatie producatorilor de nutret pentru a evita situatiile in care vor trebui sa reduca din pret pentru ca graul lor nu indeplineste criteriile de calitate ale producatorilor de faina.



Poti fi interesat si de