Italia aloca 2,9 milioane de euro pentru a salva fermele de scoici amenintate de crabi

Italia aloca 2,9 milioane de euro pentru a salva fermele de scoici amenintate de crabi


Guvernul italian aloca suma de 2,9 milioane de euro pentru a combate raspandirea unei specii de crab deosebit de invazive, care ameninta pozitia Italia drept unul dintre cei mai mari producatori mondiali de scoici, transmite Reuters.

Crabul albastru, specie originara din vestul Atlanticului, s-a imprastiat recent in cateva lagune italiene, hranindu-se in special cu crustacee si cu moluste, afectand industria scoicilor de cultura.

 

Expertii sustin ca nu este clar de ce aceasta specie de crabi se inmulteste cu atata rapiditate.

 

Ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida, a vizitat duminica delta raului Po din nordul Italiei, una dintre cele mai afectate zone de invazia crabilor albastri. Ministrul a anuntat ca executivul va aproba luni alocarea de fonduri pentru combaterea speciei invazive in cadrul unei sedinte de guvern.

 

Conform Reuters, suma care va fi alocata este de 2,9 milioane de euro. Acesti bani vor fi primiti de asociatiile de pescari si de fermele de scoici care se confrunta cu aceasta specie invaziva, pentru reducerea numarului acestor crabi prin pescuirea lor intensiva.

 

Saptamana trecuta, Emanuele Rossetti, din partea Cooperativei Pescarilor din Polesine, parte a deltei Po, a declarat pentru Reuters ca in fiecare zi sunt pescuite aproximativ 12 tone de crabi albastri, dar fara un impact aparent asupra populatiei de crabi.

 

Italia este cel mai mare producator european de scoici si se afla pe locul trei la nivel mondial, dupa China si Coreea de Sud.



Poti fi interesat si de