Italia, prima tara europeana care interzice alimentele sintetice

Italia, prima tara europeana care interzice alimentele sintetice


Parlamentul italian a aprobat joi o lege care interzice productia si comercializarea alimentelor sintetice, cum ar fi carnea cultivata, Italia devenind astfel prima tara europeana care introduce o asemenea masura, informeaza agentia EFE.

In fundamentarea actului normativ, impulsionat de guvernul condus de premierul Georgia Meloni, lidera partidului de extrema-dreapta Fratii Italiei, sunt mentionate dezechilibrele nutritionale pe care le pot provoca alimentele sintetice si insuficienta studiilor stiintifice care sa sustina utilitatea acestor alimente.

 

In schimb, opozitia reprezentata in special de formatiunea progresista Partidul Democrat critica adoptarea legii si invoca drept argument lipsa unor concluzii stiintifice care sa justifice interzicerea absoluta a alimentelor sintetice. Opozitia avertizeaza si asupra incalcarii principiului liberei circulatii a marfurilor in interiorul UE daca guvernul italian va interzice de asemenea comercializarea alimentelor sintetice produse in alte tari membre ale UE, ceea ce ar putea antrena sanctiuni din partea Bruxellesului.

 

Dezbaterea legii in Camera Deputatilor de la Roma, care a tot fost amanata din cauza temerilor privind neconformitatea sa cu legislatia europeana, a fost insotita de confruntari in afara parlamentului intre adversarii si sustinatorii actului normativ, cei din urma fiind organizati de Coldiretti, cea mai mare asociatie a fermierilor si agricultorilor italieni.

 

"Dorim sa protejam sanatatea publica si sa prevenim somajul. Exista un risc de injustitie sociala din cauza alimentelor sintetice, cu o societate in care bogatii mananca bine si saracii mananca prost", a subliniat ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida.

 

La randul sau, ministrul italian al Sanatatii, Orazio Schillaci, a mentionat ca aceasta lege are in vedere de asemenea protejarea patrimoniului si culturii alimentare a Italiei ce are la baza dieta mediteraneana.

 

Guvernul condus de Georgia Meloni a emis deja patru decrete care impun oferirea de informatii suplimentare consumatorilor despre alimentele care "nu se regasesc in dieta traditionala" a Italiei si care, printre alte masuri, obliga hypermarketurile sa separe de restul produselor faina fabricata din insecte, dupa ce Comisia Europeana a autorizat comercializarea de produse alimentare pe baza de insecte.



Poti fi interesat si de