In Belgia se inmultesc alarmant cazurile de pesta porcina africana

In Belgia se inmultesc alarmant cazurile de pesta porcina africana


Numarul mistretilor infectati cu pesta porcina africana din Belgia a ajuns la noua, au confirmat la sfarsitul saptamanii trecute autoritatile locale, conform agentiei de presa Belga, transmite DPA.

Fermierii se tem ca epidemia ar putea afecta efectivele de porci, provocandu-le pierderi financiare si restrictii la export.

 

Este primul focar din Europe Occidentala, virusul fiind deja descoperit in opt tari din estul UE, precum si in Ucraina si in Rusia. Luna trecuta, Romania a confirmat cea mai grava epidemie de la Al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent, sacrificand peste 300.000 de porci din cauza pestei porcine africane.

 

Mistretii gasiti morti in centrul provinciei belgiene Luxemburg au provocat ingrijorari in randul fermierilor din Olanda, Franta, Germania si Luxemburg, tari aflate relativ aproape de locul descoperirii cazurilor. Germania, Spania si Franta sunt principalii exportatori de carne de porc din UE, blocul comunitar fiind al doilea mare exportator global de carne de porc dupa China.

 

China si Coreea de Sud - ambele importante piete de export - sunt printre statele care si-au suspendat importurile de carne de porc din Belgia.

 

Saptamana trecuta, organizatiile din sectorul agricol belgian au trimis o scrisoare comuna solicitand un plan european pentru rezolvarea problemei. Acestea au sugerat adoptarea unor metode pentru sacrificarea animalelor din zonele afectate si un plan de reducere a populatiei de mistreti.

 

Organizatiile solicita un plan la nivel european pentru a defini si proteja zona afectata. "Este posibil ca mistretii sa fi migrat deja peste granite si epidemia sa se raspandeasca spre Franta si Luxemburg", au explicat organizatiile. Ele vor infiintarea rapida a unui comitet dedicat exportului de carne si de produse din carne de porc, in care sa fie incluse si organizatiile din domeniu. Comitetul va prezenta o strategie de limitare a impactului epidemiei asupra exportatorilor belgieni.

 

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament.

 

Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala - raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

 

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.



Poti fi interesat si de