Importurile de produse alimentare, controlate de ANSVSA pe baza datelor de la Vama

Importurile de produse alimentare, controlate de ANSVSA pe baza datelor de la Vama


Autoritatea Vamala Romana (AVR) va oferi un flux sporit de informatii inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) privind importurile de produse alimentare, indeosebi in privinta celor pentru care Romania solicita licentiere pentru importuri.

Conform unui comunicat al AVR, un grup de lucru, condus de presedintele Ion Cupa, a avut marti o intalnire cu presedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, si vicepresedintele Danut Pale, pentru a discuta cele mai eficiente modalitati de a respecta prevederile OUG 126/2023, care a introdus pe lista de licentiere la import faina de grau sau de meslin si zaharul din trestie sau din sfecla de origine ucraineana.

 

Oficialii ANSVSA doresc sa se asigure ca, in lipsa unor solicitari de licentiere, nu vor intra pe piata produse care sa aiba o calitate slaba sau infestari care ar putea dauna sanatatii consumatorului.

 

In aceste conditii, AVR a fost de acord sa puna in timp util la dispozitia ANSVSA date privind tranzitul acestor marfuri prin Romania, precum si despre intrari care ar putea proveni din Ucraina.

 

'Dorim ca aceasta colaborare sa se extinda la nivel institutional sub forma unui memorandum cu prevederi clare, care sa asigure un flux permanent de schimb de informatii in ambele sensuri. Vrem ca, prin aceasta colaborare, sa protejam piata romaneasca de produse de slaba calitate', a declarat seful AVR.

 

La randul sau, presedintele ANSVSA a aratat importanta informatiilor furnizate in timp util, intrucat produsele alimentare au o perioada scurta de punere in circulatie.

 

'Colaborarea dintre autoritatile vamale si cele privind siguranta alimentelor este o buna practica pe care o regasim in mai toate statele europene. Speram ca acest parteneriat va aduce un plus de calitate pe piata romaneasca', a adaugat Bociu.

 

ANSVSA, in calitate de autoritate responsabila pentru controlul oficial al produselor de origine animala si nonanimala, destinate atat pentru consum uman, cat si pentru hrana animalelor, efectueaza cu regularitate verificari ale transporturilor provenite din Ucraina, indiferent de rutele de transport.



Poti fi interesat si de