Importurile de carne de porc din SUA, verificate amanuntit

Importurile de carne de porc din SUA, verificate amanuntit


Carnea de porc a devenit ultimul produs american afectat de inmultirea procedurilor de inspectie in porturile chineze, au declarat pentru Reuters o serie de importatori si surse din industria carnii de porc.

Aceasta inmultire a verificarilor a afectat chiar si compania chineza WH Group Ltd, cel mai mare producator mondial de carne de porc din lume si totodata proprietarul companiei americane Smithfield Foods. Potrivit lui Luis Chein, unul din directorii de la WH Group, in prezent porturile chineze inspecteaza fiecare cargo care ajunge in port, spre deosebire de situatia anterioara cand inspectiile erau organizate in mod aleator, ceea ce duce la prelungirea duratei de timp in care produsele stau in port.

 

Potrivit surselor din industria carnii de porc citate de Reuters, in prezent carnea de porc din SUA asteapta pana la doua saptamani in porturile chineze, in loc de cateva zile. Cea mai mare parte a carnii de porc importata din SUA este congelata asa ca nu exista riscul deteriorarii. Insa, inmultirea inspectiilor se adauga unor tarife vamale suplimentare de 25% impuse de Beijing pentru carnea de porc si alte produse americane, ca reactie la tarifele impuse de Washington pentru importurile de otel si aluminiu.

 

SUA este unul din cei mai mari furnizori externi de carne de porc pentru China, livrand anul trecut produse in valoare de 489 milioane de dolari.

 

O sursa de la o firma de tranzactionare din Shanghai a declarat ca, incepand de luna trecuta, ofiterii vamali chinezi preleveaza esantioane de la 20% din livrarile de carne de porc din SUA, fata de 5% anterior. In schimb, nu au fost facute modificari pentru importurile de carne de porc provenite din alte destinatii, precum Canada sau Europa, a precizat sursa citata.

 

Potrivit expertilor, masura este un raspuns al Beijingului la cele mai recente solicitari comerciale formulate de autoritatile americane. "Intr-o situatie in care tensiunile comerciale sunt crescute, China va aplica orice reglementare posibila", a apreciat Even Rogers Pay, analist la firma de consultanta China Policy.

 

Presedintele SUA, Donald Trump, a amenintat ca va introduce tarife vamale care vor viza produse chineze in valoare de 150 de miliarde de dolari, acuzand companiile chineze de furt de proprietate intelectuala. In replica, Beijingul a anuntat ca va percepe tarife suplimentare in valoare de 25% pentru 106 produse americane, precum soia boabe, avioane, automobile, whisky si produse chimice.Poti fi interesat si de