Guvernul urmareste ca sectorul agricol sa devina un motor de crestere economica

Guvernul urmareste ca sectorul agricol sa devina un motor de crestere economica


Premierul Viorica Dancila a afirmat ca Guvernul urmareste ca, prin noile politici, sectorul agricol sa devina "un motor de crestere economica".

"Agricultura si dezvoltarea satului romanesc reprezinta o prioritate absoluta in programul de guvernare. Urmarim ca prin noile politici agricole sectorul agricol sa devina un motor de crestere economica si o sursa de locuri de munca pentru populatia din mediul rural, odata cu garantarea veniturilor agricultorilor, pentru a evita migratia din mediul rural. Accelerarea modernizarii agriculturii pentru a se asigura o hrana sanatoasa, necesara intregii populatii, recastigarea pietei interne, un trai decent al fermierilor, reducerea importurilor si cresterea exporturilor de produse agroalimentare sunt deziderate pe care le urmarim a fi indeplinite", a declarat Dancila, la Conferinta Nationala a Agricultorilor.



Potrivit premierului, alte directii strategice cu impact ridicat in domeniu sunt cele care sa conduca la comasarea terenurilor si finalizarea reformei funciare, precum si identificarea de masuri menite sa conduca la dezvoltarea/salvarea zonei montane.



"Programul de guvernare este respectat intocmai, astfel acordarea in timp util a subventiilor pentru agricultura este astazi o realitate. Romania este primul stat european care incheie procesul de depunere a cererilor la data de 15 mai 2018. Ministerul Agriculturii, cu sprijinul Guvernului (...), reuseste sa introduca in economia romaneasca, doar in anul 2018, circa 2,67 miliarde euro pana la data prezenta, o performanta unica", a spus Dancila.



Ea a vorbit si despre absorbtia fondurilor europene in domeniu. "Cresterea absorbtiei fondurilor europene, cu efecte directe asupra mentinerii activitatii in mediul rural, stimularea investitiilor, dezvoltarea rurala durabila, cu un impact de circa 9,7 miliarde euro, care se realizeaza pe doua fronturi: absorbtie si contractare de fonduri. Astfel, au fost atrase fonduri nerambursabile de 1,2 miliarde euro in anul 2017, iar in anul 2018 vor fi platite peste 1,4 miliarde de euro pentru investitiile din PNDR, pe perioada 2014-2020", a aratat Dancila.



Totodata, premierul a prezentat programul de masuri legislative pentru sectorul agricol, care include "cadastrarea de catre stat a terenurilor agricole, revizuirea legislatiei din agricultura cu privire la achizitionarea terenurilor, realizarea Indrumarului legislativ (...), imbunatatirea legislatiei cu privire la trasabilitatea produselor agroalimentare, revizuirea cu celeritate a legislatiei referitoare la managementul ambalajelor".



Prim-ministrul a amintit si planurile privind infiintarea Casei de Comert a Romaniei. "Avem in plan, in perioada urmatoare, infiintarea Casei de Comert a Romaniei, care va intermedia comercializarea produselor agroalimentare si a animalelor, va inchiria sau construi centre de colectare/prelucrare, va negocia contracte in numele producatorilor agricoli pentru export si intern", a aratat Dancila.



De asemenea, ea a precizat ca este important ca noul buget al UE sa sustina in continuare obiectivele investitionale pentru stimularea convergentei la nivelul intregii Uniuni.



"Am apreciat faptul ca Politica de Coeziune si Politica Agricola comuna raman principalele prioritati investitionale in viitorul buget, insa nu putem spune ca ne simtim confortabil cu reducerea alocarilor pentru cele doua politici. Mai ales in termeni reali, acestea par a fi mult mai mari decat procentele anuntate (...) In calitate de prim-ministru, voi sustine ca politica agricola comuna sa continue sa fie o politica puternica, bazata pe cei doi piloni, cu o alocare bugetara la fel de consistenta ca pana in prezent (...). Romania nu poate accepta o politica agricola comuna fara Pilonul II-Dezvoltare rurala sau cu diminuarea obiectivelor si a ariei de aplicabilitate a programelor nationale de dezvoltare rurala", a mai afirmat Dancila.



Poti fi interesat si de