Guvernul: Acuzatiile presedintelui privind PPA - lipsite de temei

Guvernul: Acuzatiile presedintelui privind PPA - lipsite de temei


Guvernul sustine ca presedintele Klaus Iohannis exploateaza politic situatia provocata de pesta porcina africana si precizeaza ca a luat si va continua sa ia toate masurile necesare pentru controlul si combaterea eficienta a raspandirii acestei boli, precizeaza un comunicat al Executivului.

"Guvernul Romaniei a luat si va continua sa ia toate masurile necesare, din punct de vedere institutional si financiar, pentru controlul si combaterea eficienta a raspandirii pestei porcine africane si face apel la presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, sa inceteze sa exploateze politic aceasta situatie cu consecinte importante din perspective economice si sociale. Executivul aminteste presedintelui Romaniei faptul ca modul de alocare a banilor din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului este clarificat atat prin legislatia specifica, cat si ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 558 din 24 mai 2012", mentioneaza sursa citata.



Guvernul considera "lipsite de temei" acuzatiile presedintelui Iohannis si subliniaza ca seful statului a intarziat "nepermis de mult" convocarea CSAT pentru avizarea rectificarii bugetare, "desi cunostea faptul ca acest proiect are prevazute inclusiv fonduri necesare actiunilor de control si combatere a raspandirii pestei porcine africane".



De asemenea, Guvernul spune ca este regretabil faptul ca "presedintele Romaniei incearca sa inrautateasca artificial situatia provocata de pesta porcina africana, prin abordarea politica". 



Printre masurile de control al pestei porcine africane mentionate de Executiv se afla faptul ca, incepand cu anul 2015, Romania aplica un Program de supraveghere, prevenire si control a pestei porcine africane, initial in 8 judete aflate la risc, apoi a fost extins pentru tot teritoriul, program cofinantat si aprobat prin decizia Comisiei Europene.



Conform sursei citate, in data de 31 iulie 2017, s-a confirmat primul focar PPA la porcii domestici, intr-o exploatatie non-profesionala, iar Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU) s-a intrunit in datele de 1.08.2017, 22.06.2018 (Hotararea nr.1/2018), 6.07.2018 (Hotararea nr.2/2018), 1.08.2018 (Hotararea nr.3/2018) si 28.08.2018.



De asemenea, Executivul subliniaza ca au fost luate masuri de despagubire, fiind stabilite si acordarea de stimulente pentru vanatori sau gestionari ai fondurilor de vanatoare cu scopul reducerii densitatii de mistreti si imbunatatirii supravegherii pasive.



Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a solicitat suplimentarea bugetului cu suma de 212,272 milioane lei, aceasta suma fiind inclusa de Guvern in proiectul de rectificare bugetara, insa nu a putut fi data la timp din cauza intarzierii obtinerii avizului CSAT. 


Crescatorii de porci, operatorii din industria de profil, asociatiile de vanatori si pescari, gestionarii fondurilor de vanatoare si institutiile cu atributii in prevenirea si gestionarea pestei porcine africane au fost informati si avertizati in permanenta asupra riscurilor si efectelor acestui virus, mai precizeaza Guvernul, subliniind ca de la sfarsitul anului 2015 pana in prezent, ANSVSA a transmis in teritoriu 67 de note de serviciu si a organizat, in toata tara, 530 de informari si instruiri.


Comunicatul precizeaza si alocarile bugetare din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului. "Prin Legea bugetului de stat pe anul 2018, nr.2/2018 s-a alocat suma de 315,7 milioane lei pentru Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului - FRB (314,7 milioane lei) si pentru Fondul de interventie la dispozitia Guvernului (1 milion lei)", se arata in comunicat, mentionandu-se ca fondul de rezerva a fost suplimentat pe parcursul anului cu suma de 402,7 milioane lei conform art. 54 din Legea privind finantele publice nr.500/2002.


"In anul 2018, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului s-a suplimentat Fondul de interventie la dispozitia Guvernului cu suma de 514,5 milioane lei, prin care s-au alocat autoritatilor locale si centrale pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale, produse de inundatii", mai precizeaza Executivul.


Presedintele Klaus Iohannis a solicitat, vineri, autoritatilor guvernamentale sa aduca sub control situatia generata de raspandirea accelerata a virusului pestei porcine africane si atrage atentia asupra situatiei bugetare invocate de Executiv.


"Pe fondul crizei generate de extinderea accelerata a virusului pestei porcine africane (PPA) si in legatura cu ultimele declaratii din partea membrilor Guvernului, presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, atrage atentia asupra responsabilitatilor imperative pe care autoritatile guvernamentale le au pentru a aduce situatia sub control, astfel incat sa fie blocata raspandirea virusului PPA si in alte judete decat cele afectate pana in prezent in mod direct. Cu privire la despagubirea populatiei si a producatorilor afectati de pesta porcina, presedintele Klaus Iohannis solicita Guvernului sa asigure un proces cat mai rapid, simplu si eficient de intocmire, aprobare si plata a dosarelor de despagubire a populatiei si a producatorilor afectati de pesta porcina, prin comisii de evaluare eficiente, pentru asigurarea conformitatii evidentelor si a despagubirilor. De modul in care se acorda aceste despagubiri depinde bunastarea gospodariilor populatiei afectate de virusul PPA, dar si viitorul industriei de crestere a porcului", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.


Seful statului sustine ca Guvernul nu a cheltuit nimic din Fondul de rezerva pentru pesta porcina.

 

Premierul Viorica Dancila a declarat recent ca este "inoportun" ca aceasta tema sa devina una politica, fiind important sa fie luate masurile "care se impun".

 

"Mi-as dori foarte mult ca in An Centenar sa nu mai profitam de necazul unor oameni si sa facem din aceste lucruri subiecte de disputa politica. (...) E foarte important sa luam masurile care se impun. Din pacate, e un virus care nu are un antidot si nu putem spune ca eradicam de maine peste tot, dar ca vom lua toate masurile pentru a da un raspuns", a declarat Dancila.



Poti fi interesat si de