Guvernatorul Deltei: Nu cred ca se vor putea extrage toti mistretii din Rezervatie

Guvernatorul Deltei: Nu cred ca se vor putea extrage toti mistretii din Rezervatie


Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), Malin Musetescu, nu crede ca mistretii vor putea fi extrasi integral din Delta, potrivit planurilor stabilite de autoritatile nationale, si atrage atentia asupra faptului ca aceasta zona nu este fond de vanatoare, ci una locuita si cu specific turistic.

"Planul spune extractie totala de mistreti si sacali. Eu am dubii ca se va putea extrage toata populatia de mistreti si sacali. Nu am vazut Academia Romana pe nicaieri, dar este o situatie speciala, iar autoritatile sunt puse in fata unei situatii extrem de grave care pare cumva ca a scapat de sub control. Dupa parerea mea, nu mistretul este raspunzator de explozia pestei porcine africane in toate teritoriile. Vinovat este omul. Oamenii au sacrificat porcii in focare si au plecat sa valorifice carnea. Unii au fost prinsi, iar altii, nu", a declarat guvernatorul RBDD.



Musetescu a mai spus ca dupa sedinta de Guvern desfasurata zilele trecute, Prefectura judetului Tulcea urmeaza sa stabileasca, impreuna cu asociatiile de vanatoare, Garda de Mediu si medicii veterinari, planul pentru extractia integrala a mistretilor si pradatorilor necrofagi din Delta, cu exceptia celor care sunt periclitati si mentionati in anexele deciziei autoritatilor nationale.



"Nu avem la masa discutiilor un biolog care sa ne dea detalii stiintifice despre mistret, habitatul lui, comportamentul lui. Avem informatii doar de la vanatori si raportam tot ce inseamna fauna la ideea cinegetica, ceea ce este o mare greseala. Biologul trebuie sa aiba primul cuvant, apoi poate sa vina punctul de vedere al vanatorului. Ne lipseste un specialist in virusologie, in contextul in care trebuie sa intram in amanunt, sa vedem despre ce tulpini este vorba. Daca nu avem suficienti specialisti, sa apelam la Comunitatea Europeana! Degeaba impuscam si facem filtre, daca nu luptam cu virusul", a mai spus guvernatorul Musetescu.



Potrivit estimarilor Administratiei RBDD, in Delta, adica pe o suprafata de 580.000 de hectare, exista maximum 2.000 de mistreti, iar anterior exploziei aparitiei focarelor de pesta porcina africana in adaposturi improvizate ilegal erau crescuti 800 de porci care acum nu mai exista.



"Daca nu facem ordine in cresterea haotica a animalelor in Delta, pe domeniul public, si impuscam doar mistretii si sacalii, eliminam doar jumatate din cauza. Cealalta jumatate ramane in teritoriu si va condamna comunitatile locale sa traiasca fara porc in curte in urmatorii 20-30 de ani", a mentionat guvernatorul Rezervatiei.



Respectarea normelor de crestere a animalelor este necesara, potrivit sursei, in contextul in care vitele crescute in stare de libertate in Delta pot fi purtatoare ale virusului pestei porcine africane.



"Delta Dunarii nu este un fond de vanatoare. In Delta, spre deosebire de un fond de vanatoare umbla oameni, turisti, localnici. Cand vor incepe aceste vanatori, trebuie sa securizam zonele. Atunci cand se vana pe ghioluri, Petre Roman cu italienii, erau carnagiile respective, se interzicea intrarea inclusiv a pescarilor comerciali. Azi, tara s-a mai democratizat. Avem un teritoriu public de interes national si o lege fundamentala care spune ca e inalienabil dreptul la circulatie libera. Sunt riscuri mari si putem avea accidente, Doamne fereste!, pentru ca sunt oameni inconstienti. Nu cred ca masura luata este abuziva. Suntem cu spatele la zid la ora asta, iar Centrul de comanda de la Prefectura trebuie sa faca strategia de vanatoare impreuna cu Administratia RBDD. Riscam ca in combaterea pestei porcine africane sa demolam totul in jurul nostru. Nu vrem sa combatem o distrugere cu o distrugere si mai mare", a mentionat guvernatorul Musetescu.



Incepand din luna iunie a acestui an, atunci cand s-au identificat primele focare de PPA din Delta, zona de sud-est a Romaniei, evolutia virusului a fost agresiva, iar numarul focarelor a ajuns la 524, cele mai multe, respectiv 521, fiind in gospodariile populatiei. 

 



Poti fi interesat si de