Gripa aviara si pesta micilor rumegatoare pun in alerta veterinarii

Gripa aviara si pesta micilor rumegatoare pun in alerta veterinarii


Medicii veterinari din judetul Tulcea sunt in alerta din cauza riscului aparitiei gripei aviare si a pestei micilor rumegatoare, iar subprefectul Corvin Bangu le-a cerut luni autoritatilor locale sa-i sprijine pe specialisti, astfel incat sectorul zootehnic al industriei judetului sa nu fie afectat din nou, dupa criza pestei porcine africane.

„Daca vom avea focare de gripa aviara sau o pesta a micilor rumegatoare, atunci chiar am terminat-o cu cresterea animalelor in judet. Mai avem o leucoza enzootica bovina, avem probleme si la cabaline, iar din acest motiv miza este foarte mare si e bine sa fim realisti. Chiar daca probabilitatea de a se intampla este mica, e bine sa fim pregatiti, pentru ca riscul bolii este foarte mare, iar consecintele sunt extraordinar de grave”, a declarat subprefectul judetului Tulcea, Corvin Bangu.

 

El le-a cerut autoritatilor locale prezente la sedinta Colegiului prefectural al judetului sa-i sprijine pe medicii veterinari care sunt in alerta, din cauza gripei aviare, care poate afecta efectivele de pasari domestice, si a pestei micilor rumegatoare, ce poate afecta ovinele si caprinele. Ambele boli evolueaza de mai multe luni in Bulgaria.

 

„Datorita comertului cu Turcia si a schimburilor comerciale intense, este bine sa intelegem exact situatia epidemiologica. Dupa datele noastre, aproape saptamanal sunt transporturi Tulcea-Turcia prin aceste zone (din Bulgaria, afectate de pesta micilor rumegatoare, n.red.)”, a mentionat seful de serviciu din Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Marian Avram.

 

Potrivit acestuia, toate testele facute in laboratorul din judet in ultima perioada pentru diferite tipuri de gripa aviara au iesit negative.

 

De mai multi ani, medicii veterinari incearca sa declare judetul Tulcea liber de leucoza enzootica bovina si anemie infectioasa ecvina, dar acest lucru este ingreunat din cauza ca multi proprietari de animale prefera sa le creasca in sistem de semi-libertate.

 

Din cauza celor doua boli mentionate, proprietarii de vite si cabaline nu isi pot vinde intr-un alt judet animalele, decat pentru sacrificare.

 

In urma focarelor de pesta porcina africana care au evoluat in acest an in judetul Tulcea, toate fermele industriale de suine au fost afectate, iar aproape jumatate din efectivele de porci existente anul trecut in gospodariile private ale populatiei au fost sacrificate. Valoarea totala a despagubirilor platite din cauza acestor focare a fost de circa un milion de euro.Poti fi interesat si de