Gripa aviara ameninta Romania. Autoritatile sunt in alerta

Gripa aviara ameninta Romania. Autoritatile sunt in alerta


DSVSA Bucuresti avertizeaza asupra posibilitatii ca gripa aviara sa apara si la pasarile din Romania, avand in vedere evolutia virusului la pasarile domestice din Bulgaria.

Directia transmite o serie de masuri pe care cetatenii trebuie sa le respecte pentru a limita raspandirea bolii:

-Evitarea oricarui contact direct si indirect intre pasarile salbatice vii, in special cele de apa si pasarile domestice/alte pasari, in special ratele si gastele.

- Astfel este interzis accesul tuturor pasarilor domestice si pasari salbatice captive la luciuri de apa, lacuri, balti, rauri si orice alta amenajare hidrologica artificiala sau naturala.

- Separarea in cadrul gospodariei a ratelor si gastelor de alte pasari de curte, in masura posibilitatilor.

- Se interzice adaparea pasarilor domestice cu apa din rezervoarele de apa de suprafata accesibile pasarillor salbatice.

- Se va evita prin toate mijloacele cresterea pasarilor domestice in aer liber, acestea fiind tinute inchise obligatoriu in spatii de cazare special amenajate. Atunci cand acest lucru nu este posibil, hranirea si adaparea pasarilor se va realiza intr-o zona acoperita la care nu pot avea acces pasarile salbatice.

- Se va evita contactul pasarilor cu alte specii de mamifere, inclusiv rozatoare si alte animale de companie.

- Se va evita intrarea mai multor persoane in zona de exploatare a pasarilor, miscarile limitandu-se la o singura persoana (proprietarul exploatatiei).

- Toate cazurile de imbolnavire sau moarte la pasarile din orice specie sau la mamifere, din curtea proprie, vor fi anuntate fara intarziere medicului veterinar de libera practica imputernicit.

- Toate cadavrele de pasari şi mamifere descoperite in locuri publice se anunţa, fara intarziere, medicului veterinar de libera practica imputernicit la numarul de telefon 0743.073.091 sau DSVSA Bucuresti la numarul de telefon 021.348.05.65.

 

In luna octombrie, autoritaţile bulgare au anunţat ca au sacrificat peste 100.000 de pui şi peste 16.000 de raţe dupa ce virusul gripei aviare a fost descoperit la o ferma de raţe şi una de pui din sudul tarii.Poti fi interesat si de