Germania produce utilaje pentru industria alimentara de aprox. 15 miliarde euro

Germania produce utilaje pentru industria alimentara de aprox. 15 miliarde euro


In 2018, productia de utilaje si echipamente pentru industria carnii din Germania a inregistrat cresteri pentru al optulea an consecutiv. Vanzarile pe piata interna au contribuit puternic la dezvoltarea afacerilor, in timp ce exporturile au depasit nivelul din anul precedent.

Companiile se asteapta ca targul international IFFA, care va avea loc la Frankfurt intre 4 si 9 mai, sa stimuleze cererea de utilaje in 2019 si in anii urmatori.

 

In 2018, productia de echipamente pentru procesare si ambalare dedicate industriei alimentare a crescut cu aproximativ 6%, ajungand la 14,8 miliarde de euro. Aceste sectoare s-au dezvoltat mult mai bine decat industria constructoare de masini in ansamblu, care a inregistrat un plus de 2%. Industria utilajelor de procesare si ambalare a alimentelor este cea de-a cincea cea mai mare dintr-un total de 34 de ramuri ale ingineriei germane. In medie, exporturile reprezinta 86% din totalul vanzarilor (2017).

 

"Utilajele de prelucrare a carnii reprezinta unul dintre motoarele de crestere in industria masinilor de procesare a alimentelor, iar cererea a ramas ridicata in 2018", a declarat Richard Clemens, directorul general al Asociatiei germane a producatorilor de masini (VDMA), la conferinta de presa IFFA.

 

Datele preliminare arata ca valoarea productiei de masini de prelucrare a carnii a crescut la aproape 1,2 miliarde de euro, in 2018, determinata de cererea interna puternica si de cresterea stabila a activitatii de export. Clemens a explicat ca numai in 2017 utilajele de procesare, tehnologiile de sacrificare, echipamentele de afumare si de gatire a alimentelor au inregistrat vanzari de 347 milioane de euro in Germania.

 

De asemenea, Clemens spune ca sunt perspective pozitive pentru aceasta industrie in urmatorii ani. Consumul global de carne este in crestere, varietatea de produse din categoria convenience la fel, din ce in ce mai mult carne este procesata si, ca urmare, creste valoarea adaugata. Acestea atrag mai multe investitii in masini si echipamente pentru procesare si ambalare.

 

Conform cifrelor provizorii, comertul exterior al masinilor de prelucrare a carnii a crescut cu aproximativ 2% in 2018. 58% din exporturi au ajuns in tarile europene, dintre care 46% in Uniunea Europeana.

 

Inca o data, SUA au dominat lista celor mai importante piete de desfacere pentru producatorii germani de masini. Piata americana are potential, in special pentru ca cerintele nu pot fi indeplinite la nivel local. Producatorii germani sunt lideri de pe piata americana, cu o cota de vanzari de 30%. Avand in vedere politica comerciala americana din ce in ce mai restrictiva, Clemens ar dori sa vada un acord de liber schimb intre UE si Statele Unite si, in special, eliminarea taxelor vamale si armonizarea directivelor si standardelor tehnice.

 

In Rusia, producatorii germani detin o pozitie la fel de puternica. In 2018, Rusia a revenit pe locul doi printre cele mai importante piete de desfacere. Datorita politicii de substituire a importurilor in sectorul alimentar si dezvoltarii industriei locale, investitiile au crescut din nou in mod semnificativ.

 

Si exporturile catre China au crescut, anul trecut. Clemens explica faptul ca ponderea marcilor chinezesti pe piata masinilor pentru procesarea si ambalarea alimentelor va creste de la 50% la 70%.

 

Producatorii germani isi vand masinile in peste 100 de tari, iar cota lor din comertul mondial este de 29%. "Comertul liber este un pilon esential pentru afaceri de success pe plan international, iar un grad ridicat de internationalizare intre expozanti si vizitatori este cel mai important factor pentru succesul IFFA, cel mai mare targ comercial din lume", concluzioneaza Clemens.



Poti fi interesat si de