Genomul puilor de gaina, editat pentru a-i face rezistenti la gripa aviara

Genomul puilor de gaina, editat pentru a-i face rezistenti la gripa aviara


Oameni de stiinta din Marea Britanie au folosit o tehnica de editare genetica pentru a stopa raspandirea virusului gripei aviare in celule de gaini cultivate in laborator - un pas important in obtinerea de gaini modificate genetic care sa nu poata transmite gripa aviara catre oameni, transmite luni Reuters.

Virusurile gripei aviare se transmit rapid atat in randul pasarilor salbatice cat si printre cele domestice, iar rar pot ajunge sa infecteze si oameni. Specialistii in boli infectioase au avertizat in repetate randuri asupra pericolului unei pandemii de gripa provocata de un virus aviar care ar putea suferi o mutatie care sa-l faca transmisibil de la pasari la om.

 

Cercetatori de la Imperial College din Londra si de la Institutul Roslin din Edinburgh au reusit sa editeze o secventa de ADN de gaina in celule cultivate in laborator astfel incat virusul aviar nu a mai putut sa patrunda in aceste celule si sa se multiplice. Urmatorul pas logic pentru aceasta cercetare este obtinerea de pui de gaina cu aceasta modificare genetica, conform lui Mike McGrew de la Institutul Roslin, coordonator al cercetarii.

 

“Este vorba de o descoperire importanta care indica faptul ca este posibil sa folosim tehnici de editare genetica pentru a produce pui de gaina rezistenti la gripa aviara. Inca nu am obtinut astfel de pasari si mai intai trebuie sa verificam daca nu cumva aceste modificari asupra ADN-ului nu au si alte efecte neprevazute, inainte de a face urmatorul pas in aceasta directive”, a explicat McGrew.

 

In continuare, echipa doreste sa foloseasca tehnologia de editare a genelor, cunoscuta drept CRISPR, pentru a indeparta sectiunea de ADN responsabila de producerea proteinei ANP32, proteina de care au nevoie virusurile aviare pentru a infecta gazda.

 

La nivel mondial, numarul de victime al ultimei pandemii de gripa, cea din 2009 - 2010, a fost de aproximativ 500.000. Aceasta pandemie a fost provocata de tulpina virala H1N1, ce este considerata relativ blanda.



Poti fi interesat si de