Galati: Incepe eutanasierea porcilor in focarul de pesta africana de la Rogojeni

Galati: Incepe eutanasierea porcilor in focarul de pesta africana de la Rogojeni


Inspectorii sanitar-veterinari vor incepe eutanasierea porcilor din satul Rogojeni, comuna Suceveni, unde a fost descoperit un focar de pesta porcina africana, a informat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Galati, intrunit in sedinta extraordinara.

Potrivit directorului Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Galati, Carmen Stroia, focarul este la ferma unui crescator de animale, unde se aflau 12 porci adulti si 18 purcelusi. In momentul in care unul dintre porci s-a imbolnavit, fermierul a alertat inspectorii sanitar-veterinari care au venit si au luat probe de sange, insa, dupa cateva ore, animalul bolnav a murit. In urma confirmarii imbolnavirii cu virusul pestei porcine africane, in cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati s-a luat decizia eutanasierii preventive a tuturor celor 85 de porci din localitate.

 

Aceasta a mentionat ca exista, totusi, posibilitatea ca inspectorii sa gaseasca joi, pe teren, mai putini porci, data fiind practica satenilor de a-si sacrifica singuri porcii si a depozita carnea la congelator, inainte de venirea autoritatilor. Un astfel de lucru s-a intamplat si acum doua zile, la Tudor Vladimirescu, unde din 223 de porci, cati stiau inspectorii veterinari ca ar fi in localitate, nu au mai fost gasiti decat 74.

 

"Oamenii trebuie sa aiba mare grija pentru ca, desi acest virus nu afecteaza omul, el poate fi transmis extrem de usor. Dupa cum se stie, in urma procesului de gatit apar resturile care pot fi consumate de un alt animal, sau gospodarul poate transporta carnea in alte localitati, iar toate acestea pot fi modalitati de raspandire a virusului, chiar daca omul nu vrea acest lucru", a spus Carmen Stroia.

 

Ea a precizat ca cei care isi taie porcii inainte de venirea inspectorilor ar putea solicita efectuarea unor analize de laborator de la porcul sacrificat, pentru a vedea daca acesta era sau nu infestat cu virusul pestei porcine africane.

 

"Din pacate, in ultima luna, DSV Galati nu a inregistrat vreo astfel de solicitare din partea crescatorilor individuali. In schimb, oamenii s-au invatat si alerteaza inspectorii sanitar-veterinari la orice semn de imbolnavire a porcilor", a precizat Stroia.

 

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati a decis si interzicerea iesirii din exploatatie a carnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, a ustensilelor si a altor obiecte care pot transmite boala.

 

In judetul Galati, in afara de Rogojeni, alte focare de pesta porcina africana s-au mai confirmat la Tudor Vladimirescu, Suceveni, Vames, Cavadinesti si in extravilanul municipiului Galati.Poti fi interesat si de