Galati: Incepe eutanasierea porcilor de la Tudor Vladimirescu

Galati: Incepe eutanasierea porcilor de la Tudor Vladimirescu


Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati a decis ca inspectorii sanitar-veterinari sa procedeze la eutanasierea porcilor din localitatea Tudor Vladimirescu, unde, la finele saptamanii trecute, au fost descoperite doua focare de pesta porcina africana.

Potrivit datelor oficiale, in comuna s-ar afla 223 de porci, insa ramane de vazut cati vor mai fi gasiti de inspectorii sanitar-veterinari, avand in vedere practica localnicilor care, in ultima luna, si-au sacrificat animalele, depozitand carnea la congelator.

 

De asemenea, s-a decis interzicerea iesirii din exploatatie a carnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, a ustensilelor si a altor obiecte care pot transmite boala.

 

Totodata, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta din judetul Galati a decis si vanarea tuturor porcilor mistreti din Fondul de Vanatoare 42 Zatun, acolo unde, vineri, a fost descoperit cadavrul unui mistret purtator al pestei porcine africane.

 

Porcul mistret, mort, un exemplar in varsta de 18 luni, a fost descoperit, vineri, de un cetatean, pe raza fondului de vanatoare Zatun 42, iar, potrivit directorului Directiei Sanitar Veterinare Galati, Carmen Stroia, rezultatul analizelor de laborator al probelor prelevate a indicat faptul ca animalul era bolnav de pesta porcina africana.

 

In consecinta, s-a luat decizia uciderii celor aproximativ 25 de porci mistreti, cati se estimeaza ca traiesc pe o raza de 13 km in jurul fondului de vanatoare Zatun. De asemenea, in celelalte fonduri de vanatoare a fost majorata cota de vanatoare cu 111 porci mistreti.

 

Directorul Asociatiei Judetene de Vanatoare si Pescuit Sportiv, Adrian Alexandru, a declarat insa ca vanatorii evita sa participe la impuscarea preventiva a porcilor mistreti, de teama sa nu aduca in propriile gospodarii boala.

 

El a precizat ca, pana in prezent, pe fondurile de vanatoare din Galati au fost vanati 27 de porci, fara a se identifica vreun caz de pesta porcina africana.

 

In judetul Galati, in afara de Tudor Vladimirescu, alte focare de pesta porcina africana s-au mai confirmat la Suceveni, Vames, Cavadinesti si in extravilanul municipiului Galati.Poti fi interesat si de