Franta ridica un gard la granita cu Belgia pentru a preveni raspandirea PPA

Franta ridica un gard la granita cu Belgia pentru a preveni raspandirea PPA


Franta va ridica garduri de-a lungul granitei sale cu Belgia pentru a preveni intrarea mistretilor care ar putea raspandi pesta porcina africana, o boala grava care ar putea afecta semnificativ industria carnii de porc din Europa, transmite Reuters.

Luna trecuta, pesta porcina africana a ajuns in Europa Occidentala, doi mistreti morti fiind gasiti in Belgia, ceea ce a provocat ingrijorari in randul fermierilor din Olanda, Franta, Germania si Luxemburg, tari aflate relativ aproape de locul descoperirii cazurilor.

 

Autoritatile chineze si sud-coreene au interzis importurile de porci si produse din carne de porc din Belgia, dupa descoperirea unui focar de pesta porcina africana in aceasta tara.

 

Dupa ce au instituit verificari amanuntite, au interzis vanatoarea si alte activitati, autoritatile din nord-estul Frantei vor ca pana la sfarsitul acestei saptamani sa instaleze garduri de-a lungul granitei Belgia, a anuntat un oficial de prefectura Meurthe-et-Moselle.

 

Dupa descoperirea mistretilor morti, Belgia a decis sa sacrifice cateva mii de porci din zona pentru a preveni raspandirea virusului catre crescatoriile de porci.

 

In 29 august, Bulgaria a anuntat ca a finalizat gardul cu o lungime de 133 de kilometri de la granita cu Romania, in ideea de a preveni accesul animalelor migratorii infectate cu virusul pestei porcine africane.

 

Pana acum, virusul a fost descoperit in opt tari din estul UE, precum si in Ucraina si in Rusia. Romania, Polonia, Ungaria si Bulgaria sunt tarile cele mai afectate de pesta porcina africana, autoritatile si fermierii fiind extrem de ingrijorati din cauza ritmului in care se raspandeste epidemia. In august, Romania a confirmat cea mai grava epidemie de la Al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent, sacrificand aproximativ 350.000 de porci din cauza pestei porcine africane.

 

Germania, Spania si Franta sunt principalii exportatori de carne de porc din UE, blocul comunitar fiind al doilea mare exportator global de carne de porc dupa China.

 

Pesta porcina africana s-a extins rapid in Europa de Est si in China - cel mai mare producator global de carne de porc - unde apar zilnic noi cazuri la distante mari unul fata de altul.

 

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament.

 

Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala - raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

 

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.



Poti fi interesat si de