Focarul de pesta porcina africana din Satu Mare va fi stins

Focarul de pesta porcina africana din Satu Mare va fi stins


Singurul focar de pesta porcina africana din Romania, de pe raza comunei satmarene Micula, va fi oficial stins pana la finalul lunii martie, a declarat vineri, in sedinta Colegiului Prefectural, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Animalelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuta.

"In 31 martie expira restrictiile impuse de Comisia Europeana. Suntem in perioada de recoltare de probe de sange in zona de protectie si supraveghere, verificam in zona de protectie absolut toate animalele, toti porcii. In zona de supraveghere avem un procent pentru a fi reprezentativ. Daca totul va fi ok, noi, deja saptamana viitoare, am finalizat obtinerea rezultatului si intentionam sa stingem focarul. Sigur ca restrictiile vor merge pana in 31 martie in ideea in care nu vom mai avea alta problema sau suspiciune", a declarat Dumuta. 

 

El a explicat ca judetul ramane in continuare cu risc ridicat, avand in vedere focarele din Ucraina, existand pericolul ca virusul sa fie purtat de porcii mistreti.

 

"Ramane foarte mare riscul la nivelul judetului, avand in vedere vecinatatile. Noi luptam si, prin tot ce inseamna structurile noastre, incercam sa depistam la timp. Am incercat inclusiv prin fluturasi in scoli, prin intermediul copiilor, sa sensibilizam, prin lacasele de cult, orice informatie privind un porc bolnav trebuie sa ajunga in cel mai scurt timp la medicul veterinar, asistentul, Primaria. (...) Avem peste 1.000 de probe examinate la mistret de la inceperea sezonului, din septembrie. Au fost impresionati membrii Comisiei veterinare Europeana, care au venit in 29 ianuarie anul acesta. Avantajul foarte mare e ca beneficiem de laborator dotat, cu specialisti si obtinem in timp rezultatele. E foarte greu de anticipat evolutia si raspandirea virusului. Este o provocare a serviciilor veterinare europene. Se lucreaza foarte intens la fabricarea unui vaccin, asteptam rezultate", a mai spus Dumuta.

 

Cazul de pesta porcina africana a fost confirmat in Micula la inceputul acestui an, fiind ucisi si incinerati 13 porci. S-a efectuat dezinfectia gospodariei respective, a spatiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor si a obiectelor potential contaminate. De asemenea, au fost interzise targurile pentru porci.

 

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase.

 

Recent, un nou focar de pesta porcina africana a fost localizat in satul Ursoaia, raionul Causeni, din Republica Moldova.Poti fi interesat si de