FAO si BERD se implica in stoparea febrei aftoase africane in Ucraina

FAO si BERD se implica in stoparea febrei aftoase africane in Ucraina


Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) impreuna cu Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) depun eforturi pentru izolarea focarelor de febra aftoasa africana (ASF) la suine, in Ucraina.

Din anul 2012, aici au fost inregistrate 323 de focare de febra aftoasa africana. Boala a pus in pericol sectorul porcin din Ucraina si, impreuna cu acesta, securitatea alimentara si resursele de trai ale multor proprietari de animale, mentioneaza reprezentantii FAO intr-un comunicat de presa citat de euromeatnews.com.

Expertii prognozeaza ca impactul negativ al raspandirii ASF in Ucraina este probabil sa creasca daca boala nu este controlata in mod corespunzator si nu se intervine rapid, lucru care ar spori si mai mult riscurile pentru fermierii si procesatorii de carne de porc.

In acest moment, autoritatile din Kiev se confrunta cu capacitati limitate de identificare rapida si de confirmare a bolii. Un proiect lansat in 2015 de BERD si FAO se afla acum in cea de-a doua faza, care consta in dotarea laboratoarelor din Ucraina cu echipamente de ultima ora, pentru a spori capacitatea serviciului veterinar din aceasta tara de a efectua teste ASF in timp util.

Ucraina are 11 universitati care pregatesc medici veterinari, dar nu dispune de echipament modern si de formare pentru a combate raspandirea ASF.

La inceputul anului 2018, populatia de porci din Ucraina a fost estimata la aproape 6,1 milioane. O proportie ridicata este detinuta de gospodariile casnice si de fermele mici. 30% din carnea consumata in Ucraina este de porc.Poti fi interesat si de