Experti: Vanatoarea mistretilor si a pradatorilor poate extinde focarele de PPA

Experti: Vanatoarea mistretilor si a pradatorilor poate extinde focarele de PPA


Intensificarea vanatorii de mistreti si de pradatori in Romania poate sa extinda focarele de pesta porcina africana (PPA), contrar vointei autoritatilor romane, sustine intr-un comunicat, Societatea Ornitologica Romana (SOR).

Masurile luate la inceputul lunii de autoritatile romane sunt, potrivit sursei, in contradictie cu recomandarile Uniunii Europene pentru combaterea PPA si in directa contradictie cu articolele stiintifice care sustin strategia europeana cu privire la aceasta boala.

 

"In documentul de pe site-ul Comisiei Europene, la articolul 8 este precizat ca vanarea mistretilor nu este o solutie, ci o problema, dat fiind ca turmele de mistreti infectati vor fi dislocate si vor intalni alte populatii pe care sa le infecteze. Mai mult, din partea Comisiei Europene este recomandat ca vanatoarea de mistreti sa fie interzisa, la aparitia unor focare active. Ea poate fi reluata la trei luni dupa ce nu apar noi cazuri. Aceeasi situatie este si la European Food Safety Authority, care nu recomanda intensificarea vanatorii de mistreti, deoarece populatiile se pot muta. Mai mult, vanatoarea nu reuseste sa reduca numarul de mistreti, animale foarte prolifice, astfel incat in doar cateva luni de zile numarul animalelor este la fel de mare", se arata in comunicatul SOR.

 

Sursa mentionata mai adauga ca nu exista nicio dovada stiintifica potrivit careia PPA se raspandeste prin intermediul pasarilor de prada sau al animalelor necrofage.

 

"In ciuda recomandarilor si a strategiilor realizate de experti la nivel european, in Romania masurile luate sunt exact pe dos. Nu doar ca Romania permite vanatoarea porcilor mistreti, ba chiar duce masurile la un nou punct extrem. Permitem vanatoarea de specii protejate, doar pentru ca sunt pradatori (cu par si pene). Nu exista niciun articol stiintific care sa demonstreze ca PPA se raspandeste cu ajutorul pasarilor de prada sau al animalelor necrofage", se specifica in comunicat.

 

Potrivit SOR, in articolele care detaliaza modalitatile de transmitere a bolii se subliniaza faptul ca probele de sange luate de la rozatori si pasari din zonele afectate de pesta porcina nu au continut virus.

 

"Recomandarea SOR este ca autoritatile din Romania sa combata focarele de PPA prin masurile recomandate de autoritatile europene, nu prin tehnici care ar putea duce la extinderea focarelor. Vanarea in totalitate a speciilor de pradatori in diverse zone ar crea dezechilibre imense in natura din Romania si nu este sustinuta de nicio dovada recunoscuta de oamenii de stiinta", se mai arata in comunicatul SOR.

 

SOR se recomanda drept este cea mai importanta organizatie independenta de conservare a pasarilor din Romania a carei activitate desfasurata in ultimii peste 25 de ani in domeniul protejarii pasarilor salbatice si a habitatelor lor din Romania a fost recunoscuta la nivel national si international prin premiile obtinute.

 

PPA activeaza in Romania de aproape un an, in zona de nord-vest, insa din luna iunie a acestui an, atunci cand s-au identificat primele focare in zona de sud-est a Romaniei, in Delta Dunarii, evolutia virusului a devenit agresiva, conform autoritatilor nationale. Din acest motiv s-a decis luarea unor masuri suplimentare de combatere a virusului, printre care recoltarea integrala a mistretilor si pradatorilor din zonele afectate prin vanatori la panda sau dibuire.

 

La inceputul acestei saptamani, in judetul Tulcea, zona care include Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, PPA era confirmat in 57 de localitati, iar numarul total al focarelor a fost de 466, cel mai mare din intreaga tara. Situatia a fost cauzata, printre altele, de patrunderea in delta romaneasca a mistretilor din delta ucraineana si de sistemul de crestere in stare de semi-libertate a animalelor domestice practicat unii locuitori din delta romaneasca.

 

Delta Dunarii este singura zona din lume declarata in integralitate Rezervatie a Biosferei de catre Comitetul MAB UNESCO, este Zona Umeda de Importanta Internationala desemnata de Secretariatul Conventiei Ramsar si Sit Natural al Patrimoniului Natural Universal recunoscut de catre UNESCO. O parte din suprafata acesteia se regaseste in Ucraina, tara in care PPA activeaza de cel putin trei ani.



Poti fi interesat si de