Expert: Piata decide standardizarea alimentelor la nivel european

Expert: Piata decide standardizarea alimentelor la nivel european


Uniunea Europeana are nevoie de standarde unitare pentru a-si imbunatati competitivitatea, insa tot piata este cea care decide, in baza reperelor de calitate, a declarat Elena Santiago-Cid, director general al CEN & CENELEC, organizatie care se ocupa cu standardizarea produselor la nivel european.

"Uniunea Europeana are nevoie de standarde unitare, pentru a imbunatati competitivitatea spatiului comunitar. Insa aceasta standardizare nu o face un grup de guru la Bruxelles sau in alta parte, ci fiecare tara, dumneavoastra, piata", a spus ea, intr-o conferinta pe aceasta tema.

 

Potrivit lui Santiago-Cid, toata lumea are de castigat din procesul de standardizare.

 

"Voi, piata, veti decide unde este nevoie de standarde si pentru ce. Prin acest exercitiu, industriile, intreprinderile mici si mijlocii, consumatorii, angajatii, organizatiile, vor avea repere de calitate, indiferent de domeniu", a aratat directorul general.

 

Ea a mai spus ca, la nivelul UE, exista 60.000 de experti care contribuie la standardizarea europeana.

 

"Exista multe provocari pentru viitor, cum putem noi, expertii in standardizare, sa ajutam piata, intrucat este foarte important ca Uniunea Europeana sa ramana competitiva si mai sigura", a continuat ea.

 

Reprezentanta CEN & CENELEC a vorbit si despre inovatie si tehnologie, astfel incat standardele sa raspunda cerintelor pietelor si consumatorilor.

 

"Este timpul sa ne modernizam procesele. Standardele la care lucram se numesc "modelul european". Acest model european inseamna ca exista o legislatie, o abordare noua, iar decidentii sa emita decizii obligatorii in beneficiul interesului public. Iar noi, expertii in standarde, avem nevoie de o traducere a termenilor tehnici, pentru a ajuta ca plasarea produselor pe piata sa fie sigura, iar produsele sa fie de calitate", a continuat Santiago-Cid.

 

In februarie, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, declara ca Uniunea Europeana lucreaza la realizarea unei metodologii unitare pentru alimentele cu dublu standard, reglementari care nu exista la aceasta data.

 

"Uniunea Europeana la ora actuala este angajata cu echipele de experti sa realizeze o metodologie unitara pentru acest domeniu care nu exista la aceasta data. Cele spuse de mine anul trecut si transmise la UE incep sa capete confirmarea faptului ca trebuie si se lucreaza acum la reglementari unice. Pe o piata unica trebuie sa faci reglementari unice si sa ai acelasi instrument de masura pentru a fi bine stiut acest subiect si corect controlat la nivelul tarii", a spus Daea.

 

In urma analizelor comparative realizate anul trecut, in Romania au fost identificate 9 din 29 de produse alimentare din categorii precum lactate, carne, peste si ciocolata cu standard dublu de calitate fata de produsele similare din alte tari ale UE, fiind identificate diferente din punct de vedere al continutului de grasimi si de proteine.



Poti fi interesat si de