Exista noi suspiciuni de pesta porcina africana in Calarasi si Constanta

Exista noi suspiciuni de pesta porcina africana in Calarasi si Constanta


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat ca exista noi suspiciuni in ceea ce priveste evolutia pestei porcine africane (PPA) in patru localitati din judetele Calarasi si Constanta, insa in Bihor si Salaj virusul nu a mai recidivat.

"Numai doua judete mai au suspiciuni. Este vorba despre Calarasi, unde sunt trei localitati, si una in Constanta. Va aduc insa o veste buna pentru tara, ca in zona Bihorului si Salaj nu a mai recidivat acest virus si acolo am trecut la faza a doua, care inseamna repopulare. Am trecut la etapa a doua printr-un program foarte clar, strict, coordonat, urmarit, analizat, implementat, urmarit zi de zi, de repopulare, adica introducerea porcilor santinela, pentru a vedea daca in locul respectiv exista sau va exista virusul (...) Porcii santinela sunt sub control sanitar veterinar si vor sta 45 de zile. Urmarim aceasta evolutie", a sustinut ministrul Agriculturii.

 

Localitatile in care exista suspiciuni de PPA sunt Vlahii-Alimani din judetul Constanta (un focar), in judetul Calarasi, in localitatile Gradistea si Stefan cel Mare, cate o suspiciune, in timp ce in localitatea Ciocanesti exista doua suspiciuni.

 

Ministrul a mai precizat ca in fiecare zi se inchid focare de pesta porcina africana si, pe masura ce se ajunge la termenul respectiv, se fac repopulari de catre ANSVSA, in prezenta proprietarilor, apoi se urmareste evolutia animalului care defineste prezenta sau absenta virusului.

 

Intrebat daca estimeaza o crestere a pretului la carnea de porc in perioada Craciunului, ministrul a raspuns cu un "nu" categoric. "Eu am fost in piata si indiferent unde ma duc, primul lucru pe care il fac este sa merg in piata sa vad care sunt preturile, daca ma duc la Botosani, daca ma duc la Slatina, daca ma duc la Bucuresti. Deci, pretul nu a crescut", a afirmat Daea.

 

In ceea ce priveste pericolul de extindere a virusului pestei micilor rumegatoare (ovine/caprine), care este activ in Bulgaria, Daea a subliniat ca tot timpul sunt pericole, "cand exista un virus in jurul tau".

 

"Tot timpul sunt pericole si pentru noi a fost din 2012. Cand exista un virus in jurul tau, exista acest pericol. Insa masurile sanitar-veterinare au fost luate de autoritati", a precizat seful MADR.Poti fi interesat si de