Exigenta fata de atestarea produselor traditionale a redus numarul acestora
Vineri, 23 Martie 2018
Vineri, 23 Martie 2018
Cele cinci produse atestate sunt din domeniul lactatelor si panificatiei. Sunt insa zeci de producatori care si-au manifestat intentia de a obtine certificatul de produs traditional, dar nu si-au finalizat dosarul.
Directorul Directiei pentru Agricultura Timis, dr. Doru Petanec, considera ca exigenta fata de brevetarea produselor traditionale este benefica mai ales pentru consumator.
„Exigenta mai mare pentru atestarea produselor traditionale este un lucru bun, pentru ca ajungem sa mergem la comunitatea europeana si aceea nu te recunoaste. Nu putem acredita orice si sa bagam produsul pe gatul romanului ca pret si calitate, cand, de fapt, el nu este traditional”, a afirmat directorul Directiei Agricole Timis.
Petanec a explicat ca, pentru a fi considerat produs traditional, este necesara o capacitate de productie de 150 de kilograme/produs, pe o perioada de 365 de zile, dar nu mai mult de 400 de kilograme de produse/zi.
„Traditional este tot ceea ce e facut in casa, dupa cum au facut bunicii si strabunicii, in gospodarie. Erau foarte multe produse cu aceasta denumire, dar daca cineva mergea in inspectie, le putea confisca, pentru ca nu aveau documentatia de atestare”, a punctat seful DAJ Timis.
Inainte de noile cerinte de atestare a produsului traditional, in judetul Timis erau 46 de producatori si 120 de produse traditionale atestate: produse de carne, peste, branzeturi (in special de oaie - cas, telemea, burduf), mai multe soiuri de miere (de salcam, de tei, de brad, poliflora etc), paine si mai multe tipuri de produse de patiserie, din legume-fructe, ulei, bauturi alcoolice si nealcoolice.
„Romania are nevoie de investitii in procesarea materiei prime pe care o obtin fermierii no...
Potrivit unui comunicat al institutiei, in data de 17 aprilie, APIA a efectuat plati pentru anul ...
'Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), prin Centrele Judetene, efectueaza pl...