Eurostat: In Romania, costul fortei de munca a crescut cel mai mult din UE

Eurostat: In Romania, costul fortei de munca a crescut cel mai mult din UE


La criza de forta de munca existenta si care pune deja la grea incercare industria se adauga mai nou costurile cu forta de munca. Potrivit celor mai recente date Eurostat, la nivelul Uniunii Europene acestea au crecut cu 2,7% in primul trimestru din 2018 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Este cel mai mare nivel din ultimii opt ani. De asemenea, au crescut si costurile din zona euro, cu 2%.

 

Cele mai mari cresteri ale costurilor fortei de munca au avut loc in Romania. In prima parte a acestui an, cresterea a fost de 12,7%. Cresteri mari ale costurilor au mai avut loc si in Letonia (11,2%), Ungaria (10,3%), Republica Cheha (9%) si Slovacia (8,5%).

 

Cele mai mici cresteri din prima parte a acestui an au avut loc in Italia (crestere de doar 0,4%), Finlanda, Luxemburg si Spania (toate cu cate 1,4%), Danemarca (1,6%) sau Franta si Belgia (amandoua cu cate 1,8%). Portugalia este singurul stat membru unde costurile cu forta de munca au scazut, cu 1,5%.

 

Pe categorii de costuri, cea mai mare crestere, de 2,6%, au avut-o cele cu asigurarile sociale, cu pensii, taxe si alte cotributii nelegate de salarii, in timp ce costurile salariale au crescut, in medie, cu 1,8%.

 

Defalcat, in Romania, costurile fortei de munca in sectorul privat au crescut in primele luni ale anului 2018 cu 10,8%, in timp ce cele din sectorul bugetar au crescut cu 18,3%. Anul trecut insa, cele din urma costuri au atins si pragul de 35%.Poti fi interesat si de