EXCLUSIV! Mielul romanesc, cel mai ieftin din UE

EXCLUSIV! Mielul romanesc, cel mai ieftin din UE


Cu mai putin de doua saptamani pana la Paste, pretul mediu al mielului romanesc este de 15 lei per kg carcasa, fiind cea mai mica valoare dintre cele inregistrate in statele membre UE, arata dr. Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP).

„Conform datelor furnizate de Directia Generala de agricultura din cadrul Comisiei Europene pentru saptamana 14 (3-10 aprilie 2019), pretul carnii de miel din Romania era de 3,17 euro/kg – calculand euro la 4,75 ron, rezulta 15,058 ron/kg carcasa. Saptamana aceasta, a mai crescut, ajungand la 20-22 de lei/kg in Ialomita, Calarasi si Giurgiu si  22-25 ron/kg in Brasov si Covasna, pentru carcasa de 15-20 kg?, declara dr. Mary Pana.

 

Cele mai mari preturi sunt in Ungaria - 6.56 euro/kg carcasa, urmata de Italia - 6.53 euro/kg si Portugalia - 6.50 euro/kg.

La mielul in viu romanesc, media de vanzare este intre 10-13 ron/kg, in functie de regiune, cu previziuni de crestere usoara pana la sfarsitul acestei saptamani.

 

Reprezentantii ACEBOP fac un apel catre marii retaileri sa vanda miei romanesti, în detrimentul carnii importate.

 

„Carnea noastra este mult mai proaspata si mai gustoasa decat cea din alte state membre. Excedentul de miei din acest an nu justifica achizitiile intracomunitare”, arata presedintele ACEBOP.

 

„Carnea romaneasca de oaie este in topul preferintelor statelor din Orientul Mijlociu, state care au de multi ani o cultura a carnii de ovine de calitate. Oile din Romania sunt crescute pe pasuni naturale, cu dragoste. Carnea noastra este mai scumpa pentru ca este proaspata, animalele sunt crescute în conditii deosebite si alocam un timp mai mare”, a subliniat dr Mary Pana.

 

Fermierii ii sfatuiesc pe consumatorii romani sa cumpere mielul in viu sau in carcasa numai din spatii controlate si autorizate sanitar-veterinar.



Poti fi interesat si de