E aproape gata gardul contra pestei porcine africane de la granita cu Romania

E aproape gata gardul contra pestei porcine africane de la granita cu Romania


Bulgaria a finalizat peste 101 kilometri din gardul de 133 de kilometri care este in prezent construit la granita cu Romania, in ideea de a preveni raspandirea virusului Pestei Porcine Africane de catre mistretii din Romania care trec in Bulgaria, a declarat ministrul adjunct al Agriculturii din Bulgaria, Atanas Dobrev, la finalul unei inspectii la Durankulak, nord-estul Bulgariei, transmite BTA.

Atanas Dobrev a estimat ca gardul va fi finalizat in cursul saptamanii viitoare.

 

De asemenea, au fost intensificate controalele la punctele de trecerea a frontierei iar o zona de protectie de 10 kilometri a fost instituita in jurul fermelor de crestere a porcilor din apropierea granitei cu Romania.

 

Oficiali din cadrul Agentiei pentru securitatea alimentara din Bulgaria sustin ca facilitati de dezinfectare a vehiculelor au fost instalate la punctele de trecere a frontierei cu Romania. Autovehiculele care intra in Bulgaria sunt verificate daca au produse alimentare care contin carne de porc.

 

Potrivit celor mai recente date comunicate Agerpres de presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Branescu, numarul focarelor de pesta porcina africana a ajuns la 677 in 132 de localitati din aceleasi opt judete din zonele de nord-vest si sud-est ale Romanei. Judetele afectate sunt Satu-Mare, Bihor, Salaj, Tulcea, Braila, Constanta, Ialomita si Galati.

 

Potrivit autoritatilor veterinare, Pesta Porcina Africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.

 

Pesta Porcina Africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala - raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.



Poti fi interesat si de