Dublul standard al alimentelor, privit drept o practica comerciala incorecta

Dublul standard al alimentelor, privit drept o practica comerciala incorecta


Un raport al Parlamentului European arata ca mai multe produse de pe pia?a unica a Uniunii Europene au compozi?ii total diferite din punctul de vedere al retetei, al ingredientului de baza folosit sau a cantitatii acestui ingredient inclusa in produsul respectiv, in functie de tara pentru care sunt destinate.

Potrivit datelor din raport, bazate pe un studiu efectuat de Facultatea de Drept de la Universitatea din Olomouc, standardele duble de calitate in diferite tari sunt scoase in evidenta de urmatoarele activitati:

 

- producatorul plaseaza pe piata produse cu arome si compozitii diferite, cu un ingredient principal diferit, dar avand acelasi aspect si acelasi ambalaj;

 

- un producator plaseaza produse cu diferite calitati pe piata, dar cu acelasi ambalaj sau cu unul asemanator;

 

- un producator plaseaza produse cu greutati diferite pe pietele europene, insa cu acelasi ambalaj sau unul similar;

 

- atunci cand lanseaza un produs nou pe o anumita piata, producatorul foloseste un produs cu o compozitie de o calitate superioara, cu scopul de a atrage atentia consumatorilor si a-i invata pe consumatori sa cumpere produsul, iar, dupa o anumita perioada, are loc o modificare a retetei fara nicio schimbare in ceea ce priveste ambalajul sau modul de prezentare al acestuia.

 

Eurodeputatul ceh Olga Sehnalová a propus ca dublul standard privind calitatea alimentelor sa fie inclus pe lista neagra a practicilor comerciale incorecte.

 

Oficialul Parlamentului European saluta initiativa anuntata de Comisia Europeana privind solutionarea problemei standardelor duble ale calitatii produselor alimentare, in special promisiunea ca metodologia comuna de testare va fi gata in aprilie, ceea ce va permite statelor membre sa lanseze in mai o campanie coordonata de testare a produselor alimentare.

 

Luna trecuta, Comisia Europeana a anuntat ca metodologia comuna de testare va fi gata in aprilie, ceea ce va permite statelor membre sa lanseze in mai o campanie coordonata de testare a produselor alimentare. Testele vor ingloba compozitia unui cos comun de produse, care sunt comercializate in majoritatea statelor membre si vor include testari chimice si senzoriale. Obiectivul este ca primele rezultate sa fie prezentate pana la sfarsitul acestui an, se arata in comunicatul Comisiei Europene. La teste vor participa cel putin 16 state membre ale UE.

 

La randul sau, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, declara recent ca Uniunea Europeana lucreaza la realizarea unei metodologii unitare pentru alimentele cu dublu standard, reglementari care nu exista la aceasta data. „(...) Uniunea Europeana la ora actuala este angajata cu echipele de experti sa realizeze o metodologie unitara pentru acest domeniu care nu exista la aceasta data. Cele spuse de mine anul trecut si transmise la UE incep sa capete confirmarea faptului ca trebuie si se lucreaza acum la reglementari unice. Pe o piata unica trebuie sa faci reglementari unice si sa ai acelasi instrument de masura pentru a fi bine stiut acest subiect si corect controlat la nivelul tarii”, a spus Petre Daea, in data de 28 februarie.

 

In urma analizelor comparative realizate anul trecut, in Romania, au fost identificate 9 din 29 de produse alimentare din categorii precum lactate, carne, peste si ciocolata cu standard dublu de calitate fata de produsele similare din alte tari ale UE, fiind identificate diferente din punct de vedere al continutului de grasimi si de proteine. 



Poti fi interesat si de