Disputa pe banii pentru pesta porcina. Guvernul, acuzat ca a votat taierea fondurilor din bugetul UE

Disputa pe banii pentru pesta porcina. Guvernul, acuzat ca a votat taierea fondurilor din bugetul UE


Siegfried Muresan, deputat european din partea Grupului PPE, si Ludovic Orban, presedintele PNL, sustin ca „guvernul Dancila a votat taierea fondurilor pentru pesta porcina africana in bugetul UE 2019”.

Acestia sustinan ca puterea executiva din Romania reprezinta principalul obstacol in vederea obtinerii unor plati compensatorii de catre fermierii care au fost obligati sa-si sacrifice propriile animale.

 

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat ca Guvernul a acceptat in cadrul ECOFIN adoptarea bugetului UE pe 2019 fara sumele necesare la care Romania are dreptul pentru plata despagubirilor pentru cetatenii romani care au fost afectati de efectele pestei porcine. Orban a afirmat ca acest lucru reprezinta o "gafa monumentala", pe care liberalii se vor lupta sa o corecteze in Parlamentul European.

 

"Am aflat astazi cu stupoare de un gest de neinteles al Guvernului Romaniei care, la reuniunea ECOFIN, Consiliul Uniunii Europene pe finante, a acceptat adoptarea formei bugetului Uniunii Europene pe 2019 fara sumele necesare la care Romania are dreptul pentru plata despagubirilor pentru cetatenii romani care au fost afectati de efectele pestei porcine. Este ceva absolut incredibil ca Romania, care are dreptul conform legislatiei europene la a obtine finantari pentru despagubiri din bugetul UE, prin Guvernul Dancila, sa nu solicite aplicarea acestor prevederi care confera drepturi cetatenilor romani", a declarat Ludovic Orban, joi, la finalul BPN al PNL.

 

El a adaugat ca grupul parlamentar al PNL din Parlamentul European a formulat un amendament, prin intermediul europarlamentarului Siegfried Muresan, prin care solicita alocarea a 110 milioane de euro catre Romania.

 

"100 de milioane de euro din FEGA, Fondul de garantare pentru agricultura si 10 milioane de euro din Fondul de interventii pentru a avea resursele necesare ca sa putem plati despagubirile catre cetatenii romani care au fost afectati de efectele pestei porcine. Grupul parlamentar al PNL se va bate in Parlamentul European, in cadrul mecanismului de codecizie, sa obtina sustinerea din partea Parlamentului European pentru adoptarea acestui amendament la bugetul UE pe 2019, astfel incat sa reusim sa compensam gafa monumentala facuta de acest Guvern care si-a dat acordul pentru un buget al UE pe 2019 care nu contine sumele necesare pentru plata acestor despagubiri", a spus Orban.

 

Ministrul Agriculturii sustine, in schimb, ca la mijloc ar fi vorba despre o neintelegere. „Doamne fereste! Practic, este o neinţelegere a dumnealui privind procedurile parlamentare. Ministerul Finantelor a dat astazi un comunicat de presa prin care explica foarte clar procedurile astfel incat sa se inteleaga de toti ca lucrurile nu stau asa”, a declarat, pentru evz.ro, ministrul Petre Daea.Poti fi interesat si de