Demersuri pentru interzicerea pescuitulului comercial in Oceanul Arctic

Demersuri pentru interzicerea pescuitulului comercial in Oceanul Arctic


Consiliul UE a adoptat decizia de a deveni parte la un acord international de prevenire a pescuitului nereglementat in marea libera din zona centrala a Oceanului Arctic, acord care a fost semnat la 3 octombrie 2018 de cele cinci state de coasta de la Oceanul Arctic - Canada, Danemarca (actionand in numele Groenlandei si al Insulelor Feroe), Norvegia, Rusia si Statele Unite - alaturi de China, UE, Islanda, Japonia si Coreea de Sud, informeaza un comunicat de presa al Consiliului UE.

„Sunt mandru sa anunt ca UE va deveni in curand parte a acestui acord istoric care protejeaza, pentru prima oara, Oceanul Arctic si ecosistemul fragil al acestuia. Este un pas vital catre obtinerea unei durabilitati sporite si consolidarea guvernantei oceanelor?, a declarat ministrul Agriculturii din Romania, Petre Daea.

 

Obiectivul acordului este de a preveni pescuitul nereglementat in portiunea de mare libera din zona centrala a Oceanului Arctic prin aplicarea unor masuri preventive in materie de conservare si gestionare, in cadrul unei strategii pe termen lung de protectie a ecosistemelor marine sanatoase, si de a asigura conservarea si exploatarea durabila a stocurilor de peste.

 

In temeiul acordului, cele zece parti vizate au convenit sa interzica pescuitul comercial in portiunea de mare libera a Oceanului Arctic pentru o perioada initiala de 16 ani (care urmeaza sa fie prelungita automat la fiecare cinci ani), pana in momentul in care oamenii de stiinta vor confirma ca se poate realiza in mod durabil si pana cand partile vor conveni asupra mecanismelor de asigurare a durabilitatii stocurilor de peste.

 

Este prima data cand marea libera arctica este reglementata de un regim international de conservare si gestionare.

 

Pana de curand, portiunea de mare libera din zona centrala a Oceanului Arctic era acoperita de gheata pe tot parcursul anului, facand astfel imposibil pescuitul in apele respective. Cu toate acestea, incalzirea globala a redus semnificativ acoperirea cu gheata in zona respectiva in ultimii ani. Desi este putin probabil ca pescuitul comercial sa devina viabil in portiunea de mare libera din Oceanul Arctic in viitorul apropiat, ecosistemele din zona centrala a Oceanului Arctic vor fi din ce in ce mai expuse activitatilor umane si, posibil, pescuitului ilegal.

 

Decizia privind incheierea acordului va intra in vigoare in a treia zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Parlamentul European si-a dat aprobarea cu privire la decizie la 12 februarie 2019.



Poti fi interesat si de