Deficitul de personal, problema majora a angajatorilor din industria carnii

Deficitul de personal, problema majora a angajatorilor din industria carnii


Industria carnii, ca de altfel majoritatea industriilor de la noi, se confrunta cu o lipsa acuta de personal specializat, odata cu desfiintarea scolilor profesionale. Doar deschiderea unor agenti economici, dispusi sa accepte studenti pentru efectuarea stagiilor de practica, a mai dat putin avant pietei muncii pe aceasta zona.

Fluctuatia de personal, care la noi a devenit o adevarata moda, dar si mirajul Vestului fac ca atat producatorii mari de la noi, cat si cei mici sa gaseasca cu greu oameni pentru posturile vacante.

 

Agricultura si industria alimentara sunt doua industrii care, desi sunt asemanatoare, sunt destul de diferite, mai ales din perspectiva fortei de munca. Pentru ca agricultura are nevoie de personal, in mare parte necalificat, pe cand industria alimentara are nevoie de personal cu anumite abilitati, cu anumite competente, iar procesul de recrutare este si el diferit.

 

“Daca ne referim la agricultura, aceasta este foarte sezoniera. E foarte clar ca din perspectiva asta lucrurile sunt diferite. Si dificultatea consta in a atrage pentru o perioada scurta de timp personal care sa poata sa faca o munca foarte dificila din punctul meu de vedere. Munca aceasta dificila este mult mult mai bine platita in afara tarii. La ora actuala foarte multe persoane pleaca. De aici si penuria de personal. In industria alimentara, lucrurile sunt oarecum diferite. Exista o continuitate, exista si acolo varfuri si scaderi de productie, dar nivelul salarial si chiar si educatia personalului sunt mai ridicate ca in agricultura si automat mult mai greu de gasit”, sustine Florin Godean, Country Manager ADECCO.

 

Confruntati cu aceasta lipsa de personal, angajatorii din industria carnii au fost nevoiti sa gaseasca solutii. „In urma cu doi ani am demarat un proiect in parteneriat cu Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara «Raluca Ripan» din Cluj-Napoca prin care acordam burse elevilor de la specializarea «preparator produse carne si peste». Elevii fac, de asemenea, practica la noi in fabrica, dorinta noastra fiind ca ei sa devina angajatii nostri dupa absolvirea colegiului. Ramane sa vedem daca va fi asa sau nu”, ne-a declarat Cosmin Moldovan, directorul general Moldovan Carmangeria Sannicoara.

 

Una dintre solutiile pe care antreprenorul le considera viabile pentru a acoperi lipsa de personal este mentinerea fortei de munca in tara dupa finalizarea studiilor. „Pentru asta statul roman ar trebui sa vina cu un cadru legislativ care sa acorde facilitati producatorilor care sustin inca de pe bancile scolii viitorii angajati. Ar trebui regandite conceptual scolile profesionale in sensul administrarii acestora de catre breslele producatorilor, punandu-se accent pe formarea profesionala in unitatile de productie. A doua solutie ar fi realizarea unui program guvernamental pentru finantarea prin angajator a repatrierii meseriasilor plecati. In felul acesta, fiecare companie va putea sa contacteze si sa convinga cei mai buni meseriasi sa se intoarca, facand astfel si o selectie profesionala. O a treia solutie ar fi imbunatatirea legislatiei nationale pentru accesul mai facil al muncitorilor din alte state in tara noastra. O dezbatere publica in acest sens ar putea aduce actele normative la un nivel functional si favorabil Romaniei”, completeaza Cosmin Moldovan.

 

Intreaga analiza poate fi citita in cel mai nou numar al revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de