Daea: Trebuie sa dezvoltam comunitatile locale de pescuit

Daea: Trebuie sa dezvoltam comunitatile locale de pescuit


Uniunea Europeana trebuie sa continue dezvoltarea comunitatilor locale de pescuit, precum si promovarea de parteneriate locale, iar in acest context, pescuitul mic costier necesita un tratament preferential, a declarat, miercuri, Petre Daea, ministrul roman al Agriculturii, in cadrul Comisiei de pescuit din Parlamentul European.

El a sustinut ca politica comuna in domeniul pescuitului este deosebit de importanta, atat prin dimensiunea sa interna, care contribuie la gestionarea durabila a stocurilor halieutice si la promovarea bunastarii si identitatii culturale a comunitatilor noastre locale, cat si prin dimensiunea sa externa. Aici, UE si-a asumat un rol de leader, promovand o serie de initiative importante pentru consolidarea guvernantei internationale a marilor si a oceanelor in context mai larg, a sustinut Daea.

 

'Subliniez angajamentul nostru de a contribui la asigurarea sustenabilitatii pe termen lung a activitatilor de pescuit prin adoptarea planurilor multianuale de gestionare. In acest sens, vom asigura procedurile de adoptare rapida a Planului pentru apele occidentale si dorim sa ajungem la un acord politic rapid, impreuna cu dumneavoastra, pentru Planul multianual de gestionare a stocurilor demersale din Marea Mediterana de Vest', a adaugat el.

 

Acest plan este a doua propunere care vizeaza asigurarea exploatarii durabile a stocurilor din bazinul Marii Mediterane, in conformitate cu obiectivele PCP reformate. De asemenea, urmareste asigurarea unui cadru de gestionare mai stabil, transparent si coerent, oferind totodata posibilitati pentru solutii regionale.

 

'Din aceste motive, am examinat detaliat propunerea in Consiliu si am lucrat la o pozitie comuna care asigura sustenabilitatea ecologica, sociala si economica a pescuitului in acest domeniu. Am citit cu atentie pozitia Parlamentului European si o examinam in prezent pentru a gasi caile de compromis pentru preocuparile noastre. Asteptam cu nerabdare sa colaboram cu dumneavoastra pentru ca Parlamentul si Consiliul sa gaseasca impreuna cea mai buna cale de urmat pentru gestionarea pe termen lung a stocurilor de peste in cauza', potrivit oficialului roman.

 

Un alt aspect deosebit de important pe care Romania il are in vedere, ca presedinte al Consiliului UE, il reprezinta capacitatea UE de a contribui la securitatea alimentara si furnizarea de produse de pescuit si acvacultura de inalta calitate, cu ridicat aport nutritional pentru cetateni.

 

'Ne este cunoscut tuturor nivelul mare al importurilor pe piata UE. Trebuie sa utilizam la maximum potentialul de productie al acvaculturii durabile din UE, pentru a raspunde asteptarilor consumatorilor nostri si pentru a creste numarul locurilor de munca. Trebuie, de asemenea, sa asiguram sprijinul necesar pentru promovarea parteneriatelor locale si dezvoltarea comunitatilor locale, fie ele costiere sau nu. In acest context, pescuitul mic costier necesita un tratament preferential. Toate aceste aspecte sunt adresate prin propunerea Comisiei privind viitorul instrument financiar pentru pescuit si afaceri maritime la care apreciez si salut, in primul rand, simplificarea propusa care va contribui cu siguranta la o mai buna gestionare si, implicit, absorbtie a fondurilor europene', a mai spus Daea.

 

El considera ca trebuie abordate corespunzator toate obstacolele existente in calea absorbtiei fondurilor, inclusiv capacitatea beneficiarilor de a asigura cofinantarea.

 

'Stiu ca administratiile nationale au depus in ultima perioada toate eforturile pentru accelerarea absorbtiei fondurilor, deci nu poate fi vorba de dezinteres sau neglijenta din partea statelor membre, dar complexitatea sistemului actual ramane o problema reala. Sa invatam din experienta trecutului pentru a imbunatati sistemul', a sustinut ministrul.

 

In opinia sa, importanta acestui fond este incontestabila pentru industria de pescuit, acvacultura si procesare, pentru comunitatile locale, pentru dezvoltarea economiei albastre si pentru atingerea obiectivelor PCP, mai ales in contextul actual si al complexitatii normative. De aceea, trebuie sa ii asiguram un nivel adecvat de finantare.

 

'In ceea ce priveste Regulamentul de control, ne propunem sa avansam cat se poate de mult la nivelul Consiliului, pana la finalul mandatului. Propunerea Comisiei de actualizare si modernizare a sistemului de control al pescuitului este examinata la nivel tehnic in Consiliu si presedintia romana acorda o mare importanta acestei propuneri legislative. Obiectivul nostru este de a promova o atmosfera de lucru constructiva si productiva care sa ne permita sa avansam cat mai mult posibil in acest dosar complex', a continuat Daea.

 

Propunerea de Regulament privind masurile tehnice reprezinta o provocare majora pentru ambele institutii, avand in vedere complexitatea si sensibilitatea sa.

 

Presedintia austriaca a depus toate eforturile pentru a incheia negocierile acestui dosar important si pentru a convinge delegatiile sa agreeze un mandat revizuit, care reprezinta un pas real spre un compromis echilibrat. Din pacate, acest lucru nu a fost suficient pentru a ajunge la un acord politic la ultimul trialog de la Strasbourg, a mai spus el.

 

'Consideram ca este nevoie de o perioada de reflectie astazi pentru a face o analiza a situatiei. Presedintia romana examineaza compromisul propus de PE in cadrul grupului de lucru si va depune eforturile pentru a ajunge la o concluzie pozitiva cat mai curand posibil. Cum mentionam anterior, consideram deosebit de importanta promovarea cooperarii internationale si consolidarea guvernantei marilor si oceanelor prin dimensiunea externa a PCP. Doresc asadar sa subliniez importanta apartenentei UE la organizatiile regionale de gestionare a pescuitului (ORGP), deoarece acestea urmaresc sa consolideze cooperarea regionala pentru a garanta atat conservarea, cat si exploatarea durabila a resurselor piscicole', a aratat oficialul.

 

In ceea ce priveste alte foruri internationale, cum ar fi ONU, FAO si OCDE, presedintia romana va actiona activ in pregatirea reuniunilor internationale relevante.

 

Ca stat riveran al Marii Negre, Romania are experienta indelungata in partajarea gestionarii stocurilor cu state terte si dificultatile specifice ale unui astfel de dialog.

 

El a vorbit si despre acordurile de parteneriat in domeniul pescuitului durabil (SFPA), care reprezinta un element esential al politicii comune in domeniul pescuitului. In tarile partenere, acestea au un impact pozitiv asupra guvernantei in domeniul pescuitului, a cercetarii stiintifice, a luptei impotriva pescuitului ilegal si nedeclarat, precum si asupra controlului si implementarii; in plus, ele ofera avantaje sociale si economice prin angajarea marinarilor locali si asigurarea debarcarilor locale acolo unde este posibil, precum si prin sprijinul sectorial pentru infrastructura si alte activitati economice.

 

Prin intermediul acestor acorduri (SFPA), Uniunea incearca sa stabileasca un exemplu transparent de gestionare durabila a pescuitului. Accesul flotelor UE se face in baza unei analize comune a resurselor excedentare disponibile.

 

'Va asigur ca presedintia este pe deplin constienta de aranjamentele instituite ca raspuns la necesitatea ca deputatii europeni sa fie informati pe deplin, respectand in acelasi timp repartizarea competentelor intre institutii', a conchis Daea.



Poti fi interesat si de