Daea: Trebuie sa avem o Politica Agricola Comuna convenabila pentru toti

Daea: Trebuie sa avem o Politica Agricola Comuna convenabila pentru toti


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a prezentat, la Bruxelles, etapele parcurse in ceea ce priveste noua Politica Agricola Comuna (PAC), care se va aplica din 2021, si care trebuie sa fie "convenabila pentru toti si valoroasa pentru fiecare".

"Astazi am venit in Consiliul de Ministri din Agricultura cu o problema extrem de importanta privind Politica Agricola Comuna. Stim foarte bine ca aceasta este pivotul activitatii noastre. Politica Agricola Comuna este de mare impact, este ceruta si asteptata de catre fermierii romani si de fermierii europeni. Intr-un interes legitim fata de tara si fata de fermierii europeni am construit cu migala, cu multa atentie, intr-un raport de respect pe fiecare pozitie, pasii pe care i-am putut realiza pana la aceasta data, dovada ca ne-am prezentat cu un raport intermediar in cadrul Consiliului pe care l-am prezentat ministrilor. A fost apreciata munca efectiva pe care am depus-o cu totii aici, in asa fel incat sa avem o PAC convenabila pentru toti si valoroasa pentru fiecare", a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la finalul reuniunii.

 

El a precizat ca in prezent se construieste acest mecanism pe care il vom folosi din 2021 si pana in 2027 si evident "toata energia noastra constructiva se va indrepta spre aceasta directie" .

 

In ceea ce priveste tema legata de bioeconomie, seful MADR a subliniat ca ea a fost introdusa in spatiul discutiilor la nivelul Consiliului Uniunii Europene, pentru ca este o tema importanta si o prioritate pentru presedintia Romaniei la Consiliul UE.

 

"Pe aceasta tema am proiectat o conferinta in tara, pe 4-5 aprilie, in Bucuresti, unde vor participa personalitati din mediul academic, antreprenori si fermieri, in asa fel incat acest concept si aceasta actiune viitoare sa prinda contur. Bioeconomia este legata de tot ceea ce ne inconjoara si de aceea trebuie sa o pastram intr-un echilibru si economic si biologic", a adaugat Daea.

 

Ministrul Agriculturii a reamintit ca Romania a inchis noua dosare pe agricultura si pescuit, desi propunerile initiale vizau inchiderea a numai 4 dosare in aceste sectoare.

 

"Echipa de aici si de la Ministerul Agriculturii a lucrat intens inca din primele zile de cand Romania a preluat presedintia rotativa a Consiliului UE la dosarele pe care le-a preluat de la presedintia austriaca. Acum, intr-un bilant de etapa, desi ne-am propus ca la sfarsitul presedintiei sa inchidem 4 dosare, din fericire am inchis 9 dosare. As vrea sa ii felicit pe toti cei care au lucrat in acest cuplaj institutional. Vreau sa-i multumesc personal comisarului Hogan (comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan n.r.) care a sprijinit foarte mult punerea la punct a textelor necesare si evident a contribuit la realizarea acestui progres pe care l-am prezentat azi, aici", a mai spus oficialul de la MADR.

 

Ministrul roman al Agriculturii a deschis luni lucrarile reuniunii Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit), al doilea Consiliu prezidat de Romania de la preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

 

Principalele teme aflate pe agenda Consiliului se refera la Pachetul de reforma a PAC post 2020 (Regulamentul privind planurile strategice in domeniul PAC, Regulamentul orizontal, Regulamentul privind Organizarea Comuna a Pietelor produselor agricole - OCP) si bioeconomia.

 



Poti fi interesat si de