Daea: In unele judete, virusul PPA nu a mai recidivat

Daea: In unele judete, virusul PPA nu a mai recidivat


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat ca sunt judete intregi unde pesta porcina africana nu a mai recidivat, iar in Bihor si Satu Mare s-a trecut la etapa a doua, respectiv instalarea purceilor santinela.

"In acest moment, numarul de focare s-a redus. Sunt judete intregi unde boala nu a mai recidivat, iar la Bihor si Satu Mare am trecut in etapa a doua, sa vedem daca recidiveaza boala, cu instalarea purceilor santinela. Trebuie sa urmarim masurile de securitate pentru a preveni situatii deosebite, asa cum am avut", a spus ministrul Agriculturii, in cadrul unui forum de specialitate.

 

Seful de la Agricultura a subliniat ca, pentru rezolvarea acestei probleme legate de pesta porcina africana, Romania are sprjinul Comisiei Europene si al comisarului european pentru agricultura Phil Hogan, care e "mai roman decat toti romanii".

 

"Saptamana trecuta am fost la Bruxelles unde am discutat cu comisarul Hogan. Vreau sa-i multumesc public comisarului european pentru sprijinul exceptional pe care il da tarii. Comisarul e mai roman decat multi romani, in acest moment greu. La prima chemare au venit in minister au venit sa lucram impreuna. Avem sprijinul Comisiei Europene si al comisarului Hogan", a mentionat oficialul MADR.

 

Nu in ultimul rand, Daea si-a exprimat nedumerirea fata de modul in care a ajuns virusul pestei porcine africane in una dintre cele mai mari unitati comerciale din tara.

 

"Am lansat anul trecut planul de zootehnizare a tarii. Noi, la ora actuala, suntem unii dintre cei mai importanti producatori de porumb, dar la noi nu exista consumatori de porumb. Avem doua specii care consuma porumb: porcul si pasarea. Daca la pasari situatia este buna, la suine avem o problema. Iata de ce in Parlamentul Romaniei s-a initiat si s-a dus pana la capat un proiect de reproductie la suine. Din pacate, a aparut aceasta molima (virusul PPA, n.r.), in anumite parti ale tarii, mai ales in zone comerciale. Cele mai multe cazuri s-au inregistrat in zone comerciale. Pentru noi sunt mari semne de intrebare cum a ajuns acest virus in una dintre cele mai mari unitati, cu peste 140.000 de suine, la Braila. Aceasta perfidie a virusului este extrem de ingrijoratoare pentru noi", a mai afirmat Daea.

 

Conform celor mai recente date ale Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Pesta Porcina Africana (PPA) evolueaza in prezent in 240 de localitati, din 13 judete, cu un numar de 980 de focare (dintre care 15 in exploatatii comerciale) si 80 de cazuri la mistreti.Poti fi interesat si de