DSVSA Tulcea face eforturi pentru a limita extinderea virusului PPA

DSVSA Tulcea face eforturi pentru a limita extinderea virusului PPA


Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Tulcea a demarat o actiune de sacrificare a tuturor suinelor din localitatile unde s-au inregistrat cazuri de pesta porcina africana (PPA), de creare, astfel, a unei zone libere de PPA, pentru a izola virusul si a limita extinderea focarelor.

Potrivit directorului DSVSA Tulcea, Mitica Tuchila, actiunea s-a desfasurat in mai multe comune, printre care Somova, Chilia si Pardina.



"In judet este instituita stare de alerta si s-a decis aplicarea masurii radicale de ucidere preventiva a suinelor din gospodariile private. Sunt zone in care am aplicat aceasta masura cu sprijinul fortelor Ministerului Administratiei si Internelor si urmeaza sa mergem in alte zone, astfel incat sa facem un cordon in care virusul sa fie izolat", a declarat Mitica Tuchila.



El a spus ca unii proprietari de suine din satul Mineri, comuna Somova, au refuzat in urma cu o saptamana sa puna la dispozitia medicilor veterinari animalele pentru sacrificare, iar luni dimineata au anuntat DSVSA ca porcii sunt bolnavi.



"Am trimis echipe pentru interventie, eutanasiere, dezinfectie si intocmirea fiselor de evaluare pentru despagubire", a afirmat directorul DSVSA.



Potrivit sursei citate, au fost finalizate primele dosare de despagubire a proprietarilor suinelor sacrificate din cauza PPA, acestea urmand sa fie platite cat mai curand.



"In judet, avem trei exploatatii in care porcii au ajuns la varsta de sacrificare. Conform Directivei 60/2002 a Comisiei Europene, ei sunt supravegheati sanitar-veterinar timp de 30 de zile, iar dupa analizele care confirma faptul ca nu au PPA, exploatatiile pot livra porcii catre un abator autorizat din alt judet si sa taie in partida separata fata de cea curenta, cu aplicarea riguroasa a masurilor de dezinfectie", a mentionat directorul Tuchila.



PPA a aparut in zona de delta a judetului dupa inceperea vanatorii in delta ucraineana care a provocat migrarea mistretilor pe malul romanesc al Dunarii, fluviu care constituie granita romano-ucraineana in aceasta zona a tarii. Mistretii bolnavi au intrat in contact cu porcii domestici, in conditiile in care ultimii mentionati sunt crescuti deseori in stare de libertate de catre unii locuitori ai satelor din Delta.



"Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii are echipe in teren si monitorizeaza zilnic populatia de mistreti. Avem informatii privind existenta unor mistreti morti, iar agentii ecologi ne-au adus la cunostinta si faptul ca se gasesc urme de mistreti mai multe decat anul trecut", a mai spus directorul DSVSA.



Poti fi interesat si de