DSVSA, sanctiuni dure pentru zeci de agenti economici

DSVSA, sanctiuni dure pentru zeci de agenti economici


Directia Sanitara Veterinara a aplicat amenzi de aproape 110.000 lei si confiscarea a peste 182.000 de kilograme de produse animale, dupa o serie de controale.

Inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bucuresti au aplicat 45 de sanctiuni contraventionale in valoare totala de 109.445 lei si au retras de la comercializare peste 182.000 de kilograme de produse de origine animala si 2.130 de oua, in urma unor controale efectuate pe parcursul lunii mai in unitati cu activitate in mai multe domenii, informeaza institutia.

 

Potrivit sursei citate, inspectorii au efectuat in perioada 1 - 31 mai 2018 un numar de 1.747 de controale in unitati cu activitate in sectoarele: alimentar, sanatate si bunastare animala, nutritie animala, unitati din domeniul subproduselor de origine animala ce nu sunt destinate consumului uman, in exploatatii nonprofesionale de animale.

 

In urma verificarilor efectuate in aceasta perioada, au fost aplicate 45 sanctiuni contraventionale, conform HG 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, in valoare totala de 109.445 lei, precum si noua avertismente, conform OG 2/2001.

 

Totodata, in urma controlului documentar si a expertizarii sanitare veterinare a produselor alimentare, a fost retrasa/confiscata de la comercializare cantitatea de 182.072,49 kilograme de produse de origine animala (SNCU), precum si 2.130 de oua, acestea fiind dirijate catre unitati specializate pentru neutralizare.

 

Complementar, pentru deficientele constatate s-au dispus: interzicerea desfasurarii activitatii in cazul a trei operatori economici prin emiterea de ordonante de interzicere a activitatii (OIA) si suspendarea temporara a activitatii pentru 14 operatori economici, fiind emise in acest sens ordonante de suspendare temporara a activitatii (OSA).

 

Au fost evaluate in vederea autorizarii/inregistrarii conform prevederilor Ordinului ANSVSA 57/2010 si a Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, 219 unitati si 120 de mijloace de transport produse de origine animala si non-animala, iar pentru 90 mijloace de transport s-a acordat viza anuala.

 

In plus, pentru prevenirea aparitiei unor situatii cu implicatii deosebite, au fost verificate saptamanal locatiile in care s-au organizat targuri pentru comercializarea produselor alimentare de origine animala si non-animala, de catre producatori particulari.

 

"Principalele neconformitati constatate urmare controalelor efectuate de catre inspectorii DSVSA Bucuresti au fost: comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare in spatii neaprobate/neautorizate/neinregistrate sanitar veterinar, comercializarea necorespunzatoare a carnii de pasare, nedemonstrarea trasabilitatii acesteia, nerespectarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind intretinerea igienica a spatiilor de receptie, producere, depozitare, comercializare, precum si a utilajelor si ustensilelor de lucru folosite, nerespectarea normelor privind marcarea, etichetarea, ambalarea si manipularea produselor alimentare, depozitarea deseurilor de origine animala in afara locurilor special amenajate, comercializarea produselor veterinare fara prescriptie, nerespectarea prevederilor privind ambalarea si etichetarea produselor medicinale veterinare, existenta la controlul documentelor a unor neconcordante intre situatia existenta si atestarile din certificatele sanitare veterinare de transport", se mentioneaza intr-un comunicat al DSVSA.

 

De asemenea, DSVSA Bucuresti a monitorizat in aceasta perioada activitatea de import produse alimentare de origine non-animala provenite din tari terte, in acest sens au fost verificate 160 transporturi (legume, fructe, dulciuri etc), fiind prelevate un numar de 43 probe, in vederea efectuarii testelor de laborator.



Poti fi interesat si de