Cora elimina 30 mil. de pungi din plastic, anual, si introduce ambalajul biodegradabil

Cora elimina 30 mil. de pungi din plastic, anual, si introduce ambalajul biodegradabil


Peste 30 de milioane de pungi de plastic vor fi eliminate de pe piata din Romania, in fiecare an, au estimat reprezentantii lantului de hypermarketuri cora, care a introdus noile ambalaje biodegradabile - pungile din plastic foarte subtire, fara maner.

Prezenta la evenimentul de lansare a proiectului „Cora verde?, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat ca procesul de inlocuire a acestui tip de ambalaje a fost unul complicat, dar la care, in cele din urma, au aderat toti retailerii de pe piata din Romania.

 

„Dupa un an de zile cand un alt hypermarket lansa introducerea pe piata a pungilor biodegradabile, astazi vedem aici intr-un hypermarket mare prezent in toate orasele resedinta de judet, cum este prezentata punga biodegradabila la legume, fructe, peste si carne. Romanii se vor bucura si o sa vada cum punga aceea pe care o vedem fie pe strada, fie in parcuri, fie in albia raurilor, si pe care putem repera fiindca este imediat zburatoare, va fi inlocuita de punga biodegradabila a carei viata este mult mai scurta. Ma bucur ca marii retaileri din Romania au inteles ca lucrul acesta trebuie sa functioneze si aici si ca trebuie sa implementam Directiva europeana asa cum au implementat-o si celelalte state membre ale Uniunii Europene (...) Tin minte negocierile pe care le-am avut la Ministerul Mediului cu toti retailerii, cu asociatia retailerilor, cu producatorii. Nu a fost un lucru usor pentru a scoate de pe piata cele cinci produse de unica folosinta, din plastic, dar toata lumea a inteles acest lucru. Eu mi-am dorit ca locurile de munca in Romania sa fie crescute, nu diminuate si ne dorim ca industria in domeniul acestor pungi sa creasca in Romania. Fiecare retailer trebuie sa inceapa sa inlocuiasca pungile de plastic, cele subtiri, fara maner. Unii au facut-o mult mai repede, altii urmeaza. Important este sa incepi?, a spus Gavrilescu.

 

Lantul de hypermaketuri Cora Romania a introdus, de marti, 27 august 2019, pungile biodegradabile in locul ambalajelor de plastic. Initiativa se inscrie in „filosofia verde? a companiei, care s-a angajat sa ia masuri pentru reducerea consumului de pungi din plastic, cu precadere a celor care in prezent sunt disponibile gratuit la raioanele de fructe, legume, carne, peste si branzeturi.

 

„Avand in vedere impactul negativ asupra mediului, in conditiile in care pungile din plastic foarte subtire nu pot fi reutilizate si nici reciclate, ajungand in cele din urma in natura, Cora a decis sa implementeze cat mai repede acest proiect. In acelasi timp, ne-am dat seama ca pentru clientii nostri este important sa aiba la dispozitie ambalaje individuale pentru anumite produse si, de aceea, am inlocuit aceste pungi cu ambalaje biodegradabile. Impreuna cu clientii nostri, eliminam astfel din circuit peste sase tone de plastic in fiecare luna?, a mentionat Emanuel Pirvulescu, head of environment in cadrul Cora Romania.

 

Introducerea pungilor biodegradabile este doar una dintre masurile prin care Cora implementeaza politica sa de protectie a mediului, prin reducerea poluarii si incurajarea reciclarii. In acest sens, compania a amplasat statii pentru incarcarea masinilor electrice, dar si statii automatizate de colectare unde pot fi aduse deseuri reciclabile, de la ambalaje de plastic, sticla sau doze de aluminiu, pana la hartie, carton, echipamente electronice, lampi, becuri si baterii, pentru care oamenii primesc bonuri valorice care pot fi folosite la cumparaturi in hypermaketurile Cora.

 

Cora Romania, parte a grupului Louis Delhaize, este prezenta pe piata romaneasca din anul 2003. Grupul opereaza, in prezent, 11 hypermarketuri in Bucuresti si in marile orase.

 

Introducerea pe piata nationala a pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire cu maner a fost interzisa incepand cu data de 1 iulie 2018, iar de la 1 ianuarie 2019 s-a interzis si comercializarea acestora.

 

Pungile de transport din plastic subtire si foarte subtire fara maner nu fac obiectul interzicerii comercializarii sau introducerii pe piata nationala.

 

Guvernul a decis, in sedinta din 25 iunie 2019, sa majoreze ecotaxa pentru pungi din plastic de la 10 bani la 15 bani/bucata. Propunerea a venit din partea Ministerului Mediului, care a venit printr-un proiect de Ordonanta de urgenta pentru reducerea consumului de pungi din plastic.



Poti fi interesat si de