Conferinta Regionala PNDR, organizata la Targu Jiu

Conferinta Regionala PNDR, organizata la Targu Jiu


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a organizat, luni, la Targu Jiu, Conferinta Regionala PNDR pentru informarea fermierilor, a antreprenorilor si a reprezentantilor autoritatilor publice locale din regiunea Sud-Vest Oltenia cu privire la accesarea si derularea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

La conferinta au participat directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian Chesnoiu, Alexandru Potor, secretarul de stat pentru dezvoltare rurala din cadrul MADR si Carmen Boteanu, directorul general adjunct al Autoritatii de Management pentru PNDR din cadrul MADR. De asemenea, au participat, in calitate de lectori, si reprezentantii conducerii locale ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, dar si ai Agentiei Zonei Montane.

 

Oficialii MADR au discutat despre actiuni viitoare de sprijinire a tinerilor fermieri prin Politica Agricola Comuna 2021 – 2027, dar si despre asociere, cooperare si finantari multi fond LEADER pentru tineri.

 

In cadrul conferintei, Adrian Chesnoiu a prezentat stadiul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, indicatorii de impact ai investitiilor din mediul rural, precum si liniile de finantare care urmeaza a fi deschise in acest an. „In acest moment ne intereseaza foarte mult prezentul si viitorul, dar ne intereseaza si trecutul, pentru a putea indrepta acele lucruri care uneori nu au mers bine. Cand vorbim despre viitor, ne gandim la ceea ce ne asteapta in perioada urmatoare din punct de vedere al implementarii, dar mai ales, ne intereseaza sa construim un Program de Dezvoltare Rurala post 2020 cat mai apropiat de nevoile dumneavoastra, ale fermierilor. Astfel, va invit ca in cadrul acestor intalniri de lucru si prin orice alte mijloace de comunicare pe care le considerati potrivite, sa fiti proactivi, sa ne puneti la dispozitie toate informatiile tehnice si specifice necesare pentru ca ele pot sta la baza elaborarii Programului viitor” a declarat Adrian Chesnoiu.

 

De asemenea, directorul general al AFIR a precizat ca Agentia a primit in programarea anterioara a PNDR cereri de finantare a proiectelor de investitii in valoare de aproximativ 18 miliarde de euro.

 

Pentru perioada 2014 – 2020, AFIR a primit, pana in prezent, solicitari de finantare in valoare de peste 7,20 miliarde de euro si a incheiat peste 49.000 de contracte de finantare, pentru care au fost alocate 3,85 miliarde de euro. Valoarea totala a platilor efectuate pana in prezent catre beneficiarii actualului Program este de 3,32 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie de peste 36% din fondurile puse la dispozitie de catre Comisia Europeana prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).Poti fi interesat si de