Toti pescarii sportivi care ajung, incepand de vineri, in Delta Dunarii pentru a prinde stiuca sunt obligati, pentru prima data in istoria Rezervatiei, sa redea mediului natural exemplarele capturate, dupa ce anul trecut pescarii comerciali au depasit cu peste 47,6 tone cota alocata de autoritati.

Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), Malin Musetescu, a declarat ca pescarii sportivi care ajung in Delta pentru stiuca sunt verificati de entitatile cu abilitati de control din cadrul Administratiei RBDD.

 

"Ii vom controla pe pescarii sportivi ca si anul trecut, atunci cand am facut oarece ordine in zonele cu presiune mare, Rosu, Isac, Uzlina, Chiril, Fortuna si Sontea. Am dat gramezi de amenzi si am confiscat lansete si alte bunuri ale unor pescari recreativi care veneau in Delta doar pentru stiuca. Targetul nostru si al Comisariatului de control integrat este pescuitul recreativ la stiuca si pescuitul la scrumbie", a afirmat guvernatorul Musetescu.

 

Pescuitul recreativ sportiv tip "Catch&release" la stiuca, prevazut de ordinul comun al ministrului Agriculturii si al ministrului Mediului privind prohibitia pescuitului in acest an, se va incheia la inceputul lunii viitoare, atunci cand incepe prohibitia generala a pescuitului in Romania.

 

Dupa incheierea prohibitiei, exemplarele de stiuca din Delta vor putea fi capturate in acelasi sistem, masura urmand sa expire la intrarea in vigoare a ordinului de prohibitie a pescuitului in Romania din anul 2019.

 

"Stiuca nu mai are timp sa creasca in conditiile actualei presiuni din partea pescarilor fie ei sportivi sau comerciali. Chiar si atunci cand exista o populatie de stiuca intr-un ghiol si prinzi 30 de stiuci intr-o zi, toate subdimensionate, esti tentat sa incalci legea si sa le pastrezi. Este demonstrat ca stiuca s-a adaptat la aceste conditii in care orizontul ei de viata este mai mic de doi ani si atinge maturitatea sexuala mult mai repede decat stiu ihtiologii ca ar trebui sa o faca", a explicat guvernatorul RBDD.

 

Stiuca, una dintre speciile care atrage pescarii sportivi in Delta Dunarii, este apreciata pentru carne si icre, productia din aceasta specie de interes economic atingand un nivel record de 2.666 de tone in anul 1965, potrivit Institutului National de Cercetare Delta Dunarii.

 

Anul trecut, pescarii din Delta au capturat 185.686 kilograme de stiuca, in conditiile in care cota repartizata a fost de 138.022 kilograme, conform datelor Administratiei RBDD. Cota a fost depasita in zonele Sontea-Fortuna, Razim-Sinoe, Gorgova-Uzlina, Rosu-Puiu si Somova-Parches.

 

Normele Administratiei RBDD nu prevad sanctionarea asociatiilor de pescari care declara ca au capturat peste cota alocata de autoritati, iar de-a lungul timpului pescarii din Delta au anuntat ca au mai depasit cotele alocate la unele specii.

 

Anual, pe baza sondajelor si a studiilor efectuate in Delta de specialisti, se stabilesc cantitatile maxime care pot fi pescuite in perimetrul RBDD, pe zone si pe specii. Propunerile specialistilor sunt adoptate de autoritatile centrale, iar cotele aprobate prin decizii la nivel national se impart de catre Administratia RBDD asociatiilor de pescari. Aceste cote reprezinta efortul maxim de pescuit care poate fi efectuat in diferite perimetre astfel incat sa se asigure o exploatare durabila, iar resursa piscicola sa nu fie pusa in pericol.



Poti fi interesat si de