Comisia Europeana face audit privind pesta porcina africana in Romania

Comisia Europeana face audit privind pesta porcina africana in Romania


Comisia Europeana (CE) este tot mai interesata de evolutia pestei porcine africane (PPA) in Romania, reiese din declaratiile facute de unul dintre reprezentantii institutiei.

„Comisia considera ca evolutia pestei porcine africane este ingrijoratoare, deoarece Romania a anuntat, in mai putin de patru luni, aproape 1.000 de focare in gospodariile domestice, virusul fiind, de asemenea, confirmat in mai multe exploatatii comerciale. Aceasta situatie este extraordinara si ridica ingrijorari foarte serioase”, a declarat, pentru Mediafax, Anca Paduraru, purtator de cuvant pe domeniile Sanatate, Siguranta Alimentatiei si proiecte specifice legate de Uniunea Energetica in cadrul CE.

 

Reprezentantul Comisiei spune ca au fost adoptate masuri specifice de catre institutie pentru a raspunde situatiei si va continua sa ajute Romania, atat cu asistenta tehnica, cat si financiara. In plus, Comisia este pregatita sa continue sa ajute Romania si sa furnizeze orice fel de asistenta suplimentara tehnica, de care ar putea avea nevoie autoritatile veterinare din Romania, precum si asistenta financiara.

 

„Avand in vedere numarul mare de focare din Romania din aceasta vara, este probabil ca necesitatile financiare ale autoritatilor romane sa fie cu mult peste suma alocata initial pentru programul pestei pestei porcine din 2018 - 726.000 de euro. In acelasi timp, in ceea ce priveste gestionarea / implementarea masurilor, Comisia Europeana lucreaza la pregatirea unui audit in Romania in luna octombrie, axat pe implementarea masurilor luate pentru prevenirea, controlul si eradicarea pestei porcine africane”, mai spune Anca Paduraru.

 

Referitor la intalnirea dintre comisarul pentru agricultura Phil Hogan si ministrul Petre Daea, care a avut loc la data de 4 octombrie, reprezentantul CE a precizat, pentru Mediafax, ca acestia s-au intalnit „pentru a continua angajamentele recente privind situatia pestei porcine africane in Romania”.

 

„A fost intalnire sincera si prietenoasa, in timpul careia ministrul a subliniat o serie de masuri pe care autoritatile romane le propun. Mai multe dintre ele propuneau modificari in Programul National de Dezvoltare Rurala (n.red. - PNDR) din Romania. In aceasta privinta, ministerul roman si serviciile Comisiei desfasoara in mod intensiv discutii in curs”, a explicat Anca Paduraru.

 

Purtatorul de cuvant a mentionat ca Romania a informat Comisia cu privire la intentia sa de a realoca 43 de milioane de euro din bugetul programului sau de dezvoltare rurala pentru finantarea masurilor care abordeaza situatia PPA (cum ar fi amenajarea de garduri, incinerarea finantarii, formarea pentru fermierii mici etc.), iar comisarul Hogan i-a dat asigurarea ministrului ca Comisia va face tot posibilul sa accelereze aprobarea acestei cereri de modificare a PNDR din Romania.

 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, saptamana trecuta, la Guvern, ca Uniunea Europeana (UE) a alocat Romaniei 43 de milioane de euro, pentru investitii in dezinfectoare, laboratoare sanitar-veterinare si incineratoare.

 

„Comisia Europeana a acordat Romaniei 43 de milioane de euro, aceste sume urmand sa fie repartizate in zona investitionala (...), pentru a investi in Romania in dezinfectoare, laboratoare sanitar-veterinare, echipamente de detectare, incineratoare si procurarea de scrofite pentru repopulare. Avem in continuare discutii cu cei de la Comisie. Chiar astazi am avut o videoconferinta. Luni, urmeaza sa le transmitem planul, pentru a primi aprobarea de urgenta”, a detaliat, atunci, Petre Daea.



Poti fi interesat si de