Comisia Europeana avanseaza un fond de investitii de 6 mld. euro pentru pescuit

Comisia Europeana avanseaza un fond de investitii de 6 mld. euro pentru pescuit


In cadrul urmatorului buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027, Comisa Europeana a propus marti un fond mai simplu si mai flexibil in valoare de 6,14 miliarde euro pentru sprijinirea sectorului european al pescuitului si al economiei maritime, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Noul Fond european pentru pescuit si afaceri maritime va continua sa ajute sectorul european al pescuitului sa adopte practici de pescuit mai durabile, punand accentul pe sprijinirea micilor pescari. El va contribui, de asemenea, la valorificarea potentialului unei economii albastre durabile, in scopul asigurarii unui viitor mai prosper pentru comunitatile costiere. In fine, Comisa consolideaza impactul fondului asupra mediului, punand accentul pe protectia ecosistemelor marine si preconizand o contributie de 30% din bugetul acestuia pentru atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la acestea, in conformitate cu angajamentele convenite in cadrul Acordului de la Paris.

 

"Ca actor mondial in domeniul oceanelor si al cincilea mare producator de peste si fructe de mare din lume, Uniunea Europeana este direct responsabila de protejarea, conservarea si utilizarea sustenabila a oceanelor si a resurselor lor. Fondul va permite statelor membre si Comisiei sa isi onoreze aceasta responsabilitate si sa investeasca in pescuitul sustenabil, in securitatea alimentara, intr-o economie maritima prospera si in mari si oceane sanatoase si productive", a declarat comisarul pentru mediu, afaceri maritime si pescuit, Karmenu Vella.

 

Pescuitul constituie o sursa vitala de subzistenta pentru multe dintre comunitatile costiere din UE si reprezinta un element important al patrimoniului lor cultural. Impreuna cu acvacultura, acesta contribuie, de asemenea, la securitatea alimentara si la alimentatie. Fondul va pune un accent deosebit pe sprijinirea micilor pescari de coasta cu nave mai mici de 12 metri, care reprezinta jumatate din forta de munca din sectorul pescuitului european. Noul fond va continua sa sprijine aceste obiective socioeconomice si de mediu.

 

In ceea ce priveste economia maritima, Comisia propune consolidarea sprijinului sau comparativ cu perioada 2014-2020. Fondul maritim va permite realizarea de investitii in noi piete, tehnologii si servicii maritime, precum energia oceanica si biotehnologia marina. Comunitatile costiere vor primi un sprijin mai substantial si mai amplu pentru stabilirea de parteneriate locale si de transferuri de tehnologii in toate sectoarele economiei albastre, inclusiv in acvacultura si turismul de coasta.

 

Pentru a se asigura eficienta si eficacitatea fondului, acesta cuprinde mai multe elemente noi, printre care: simplificarea si o mai mare posibilitate de alegere pentru statele membre, care vor putea de acum sa isi orienteze sprijinul catre prioritatile lor strategice; o mai buna aliniere cu alte fonduri ale Uniunii Europene; o mai buna orientare a sprijinului in vederea realizarii politicii comune in domeniul pescuitului.

 

Executivul comunitar subliniaza ca este esential sa se ajunga rapid la un acord asupra intregului buget pe termen lung al UE si asupra propunerilor sectoriale, pentru ca fondurile UE sa dea rezultate pe teren cat mai curand posibil. Ajungerea in 2019 la un acord privind urmatorul buget pe termen lung ar asigura o tranzitie fara probleme intre actualul buget pe termen lung (2014-2020) si noul buget.



Poti fi interesat si de