Comerciant prins pentru a treia oara incercand sa vanda porci neidentificati

Comerciant prins pentru a treia oara incercand sa vanda porci neidentificati


Un barbat din comuna Rodna a fost prins de politisti, pe raza comunei Lechinta din judetul Bistrita-Nasaud, in timp ce transporta sase porci a caror provenienta nu a putut fi stabilita, motiv pentru care animalele au fost sacrificate si ingropate, pentru a nu exista riscul raspandirii virusului pestei porcine in judet.

Informatia a fost facuta publica in cadrul sedintei Colegiului prefectural, de catre prefectul judetului Bistrita-Nasaud, Ovidiu Frent, care a avertizat ca factorul uman reprezinta cel mai mare risc in raspandirea pestei porcine.

 

"Nu avem cazuri de imbolnavire, nici macar de suspiciune, dar vreau sa trag un semnal de alarma pentru cei care inca incalca prevederile legale privind animalele neinregistrate si miscarea acestor animale. Chiar ieri (marti - n.r.) a fost un astfel de caz, in comuna Lechinta, si vreau sa multumesc Inspectoratului Judetean de Politie, DSVSA si Primariei Lechinta pentru ca s-a identificat un astfel de comerciant ilegal de animale, care avea sase porci neidentificati, care au fost confiscati si distrusi, conform tuturor prevederilor legale. Astfel de cazuri trebuie descurajate, pentru ca factorul uman este cel mai mare risc in raspandirea acestui virus", a spus prefectul.

 

Seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bistrita-Nasaud, Ioan Bogolin, a precizat ca barbatul in cauza a mai fost prins de doua ori, in diferite localitati din judet, in timp ce incerca sa comercializeze porci necrotaliati si, pentru ca rezultatele analizelor pentru porcii gasiti marti ar fi venit dupa 15 zile, s-a luat decizia ca animalele sa fie sacrificate si incinerate.

 

"Reprezentantii IPJ au oprit un mijloc de transport cu sase capete de porci mari, in jur de 180 kilograme fiecare. Este pentru a treia oara cand comerciantul respectiv a fost gasit pe drumurile publice, avea sub restrictie inca un numar de porci in localitatea Rodna, motiv pentru care s-a decis confiscarea si distrugerea. (...) S-a dezinfectat mijlocul de transport, locul de incinerare si ingropare si echipamentul utilizat a fost distrus in conformitate cu cerintele, astfel incat sa nu existe niciun risc de posibila difuzare a virusului", a declarat Bogolin.

 

Directorul DSVSA a precizat ca respectivul comerciant a mai fost prins in timp ce transporta sase, respectiv opt porci, el declarand ca animalele gasite in cursul zilei de marti ar proveni din alte judete, insa, in lipsa crotaliilor, provenienta exacta a acestora este neclara.

 

In judetul Bistrita-Nasaud, chiar daca nu a fost identificat niciun caz de pesta porcina, activitatea targurilor de animale a fost suspendata.

 

Seful DSVSA da asigurari ca, pentru Craciun, exista suficient de multi porci in judet care pot fi sacrificati, avand in vedere ca sunt inregistrate peste 20.000 de exploatatii in care este crescut cel putin un astfel de animal.Poti fi interesat si de