Colaborare intre ANSVSA si EFSA pentru eradicarea pestei porcine africane

Colaborare intre ANSVSA si EFSA pentru eradicarea pestei porcine africane


Proiectul va lua forma unui GRANT cu finantare din partea Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) cu o valoare de 40.000 de euro, cu posibilitatea de suplimentare.

In acest sens, in perioada 20 – 21 februarie, a avut loc o intalnire intre reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), reprezentantii ai EFSA, ai grupului permanent Animal Health and Welfare – African Swine Fever (AHAW- ASF) al EFSA dar si cu epidemiologi si statisticieni din Danemarca.

 

Proiectul isi propune sa perfectioneze, pe baza experintei si a datelor concrete care vor fi obtinute in urma desfasurarii acestui proiect, setul de masuri pentru controlul si eradicarea pestei porcine africane (PPA).

 

Comisia Europeana a solicitat EFSA realizarea unei analize asupra ultimelor evenimente generate de PPA, in special cu privire la situatia specifica din Romania. Aceasta, deoarece evolutia acestei boli in Romania, incepand cu iunie 2018, a evidentiat un nou model, si anume o infectie concentrata asupra exploatatiilor de porci domestici, de orice dimensiune, cu putine manifestari raportate la mistreti.

 

Se va realiza o analiza a datelor epidemiologice privind PPA din Romania (in special de la exploatatiile de porcine domestice) afectate de boala, care va include o analiza a tiparelor temporale si spatiale ale PPA la mistreti cu scopul de a identifica modelele (intervalele si viteza) de transmitere si, de asemenea, introducerea virusului in diferite tipuri de exploatatii de porcine domestice.

 

Analiza urmareste identificarea factorilor de risc implicati in aparitia, raspandirea si persistenta virusului PPA la populatia de mistreti, dar si in interfata domestic/salbatic, in vederea consolidarii biosecuritatii si a altor masuri de reducere a riscurilor.

 

Toate aceste activitati, desfasurate in stransa colaborare cu Romania si in cadrul unui grup de lucru permanent al EFSA pentru PPA, includ organizarea si executarea unui studiu de caz-control in exploatatiile de porcine domestice din tara noastra pentru a identifica si analiza factorii potentiali de risc care joaca un rol in aparitia, raspandirea si persistenta PPA in Romania.

 

Totodata, s-a discutat posibilitatea montarii de capcane pentru insecte si testarea acestora pentru PPA, in cadrul unui alt proiect gestionat de EFSA in colaborare cu Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) si Reteaua europeana de partajare a datelor privind distributia geografica a vectorilor artropode, care transmit agenti ai bolilor la oameni si animale (European network for sharing data on the geographic distribution of arthropod vectors, transmitting human and animal disease agents – VectorNet) .

 

Rezultatele astfel obtinute vor fi puse la dispozitia statelor membre sau statelor terte din Europa in care evolueaza PPA pentru a facilita lupta impotriva acestei boli.



Poti fi interesat si de